"Житомиргаз" оштрафували на 850 тисяч за донарахування в платіжках за газ / фото УНІАН

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) за результатами проведеної перевірки наклала максимальний штраф 850 тисяч гривень на оператора ГРС "Житомиргаз", що входить до групи компаній "Регіональна газова компанія" бізнесмена Дмитра Фірташа, за донарахування обсягів споживання в платіжках.

Читайте такожПеревірки трьох облгазів Фірташа підтвердили незаконність донарахувань у платіжках – "Нафтогаз"

Таке рішення регулятор прийняв на засіданні сьогодні.

Відео дня

Регулятор наклав штраф за порушення ліцензійних умов в частині приведення обсягів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов, що призвело до додаткових нарахувань в платіжках споживачів.

НКРЕКП зобов'язала компанію провести перерахунки за тим конкретним споживачам, за яким проводилася перевірка, а також зробити перерахунок додаткових нарахувань за весь період, починаючи з жовтня 2018 року, за всім споживачам, за якими здійснювалися такі донарахування, до 22 квітня 2019 року.

Згідно з рішенням, регулятор направить звернення до Антимонопольного комітету України для проведення розслідування про зловживання монопольним становищем зазначеної компанією.

У "Регіональної газової компанії" зазначають, що облгази групи не згодні з результатами позапланових перевірок НКРЕКП, тому з їх боку не були підписані Акти перевірок. Крім того, оператори ГРС заявляють, що будуть оскаржувати їх у судовому порядку.

Як повідомляв УНІАН, в результаті проведених перевірок НКРЕКП наклала штраф за донарахування в платіжках за газ вже одинадцять операторів газорозподільних мереж групи "Регіональна газова компанія" на загальну суму майже 10 мільйонів гривень.

У березні НКРЕКП початку перевірки операторів газорозподільчих систем в Україні за фактом виставлення ними завищених сум у платіжках за газ для населення в кінці минулого року.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у лютому цього року отримала дозвіл від Державної регуляторної служби України на проведення позапланових перевірок 20 операторів газорозподільчих систем на предмет донарахування в платіжках споживачів.