Держдепартамент США підтримає Україну в питанні "Північного потоку 2" / REUTERS

Росія може використати газопровід "Північний потік-2" для тиску на Київ і удару по українській економіці, вважає перший заступник держсекретаря Джон Салліван.

Читайте такожКоболєв відреагував на дозвіл Данії будувати "Північний потік-2"

Таку заяву чиновник зробив на слуханнях в комітеті із закордонних справ Сенату Конгресу США.

Відео дня

«Це дасть Росії величезний важіль тиску на Україну, а також« молот », яким вона може вдарити по українцях», - зазначив Салліван.

Заступник голови Держдепу пояснив, що припинення газового транзиту через українську ГТС позбавить українську економіку мільярдів доларів. Він нагадав, що президент Трамп раніше голосно заявляв про наслідки завершення будівництва газопроводу.

Салліван визнав, що США поки не вдалося переконати європейських союзників зупинити будівництво «Північного потоку-2».

При цьому заступник глави Держдепу наголосив, що Москва може завершити проєкт.

"Будівництво завершено на 80%, і будівництво триває. Я вважаю, що у росіян є ресурси і можливості для того, щоб завершити будівництво", - уклав він.

Як повідомлялося напередодні, данське енергетичне агентство видало компанії Nord Stream 2 AG дозвіл на будівництво частини газопроводу "Північний потік-2" на континентальному шельфі країни.

Росія, Фінляндія, Швеція та Німеччина видали дозволи ще раніше. "Північний потік-2" практично добудований, однак Данія була останньою країною, яка досі не видала дозвіл на його будівництво.