Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії", яким, зокрема, передбачається збільшення можливості держкомпанії НАЕК «Енергоатом» продавати електрику на конкурентному ринку з 10% до 15%, а також забороняється імпорт електроенергії з РФ за двосторонніми договорами.

Читайте такожКабмін пропонує підняти тариф на світло для тих, хто споживає понад 500 кВт-год

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №2233 проголосували 274 депутати за необхідного мінімуму 226 голосів.

Відео дня

Доповідаючи за законопроектом, голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус зазначив, що під час доопрацювання законопроекту було подано 25 поправок, з них 9 були підтримані комітетом повністю або частково.

«Секретаріат Енергетичного співтовариства підтримав запропоновану комітетом версію законопроекту і поправки, підтримані на комітеті», - сказав він.

За словами Геруса, одна з поправок передбачає неможливість імпортувати електричну енергію з Російської Федерації за двосторонніми договорами. Крім того, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) отримає право обмежувати імпорт електроенергії.

«Закон 2017 року дозволяв імпорт електроенергії. У вересні ми проголосували за обопільні умови з Росії та Білорусі. Сьогодні ми закриваємо імпорт з Росії за двосторонніми договорами», - пояснив депутат.

Також у законопроекті враховано поправку, після якої «Енергоатом» продаватиме на вільному ринку не 10% виробленої електроенергії, як зараз, а 15%. На думку Геруса, це дозволить держкомпанії отримувати більше прибутку і, відповідно, направляти додаткові кошти на підвищення зарплати співробітникам.

Як повідомляв УНІАН, 12 листопада Верховна Рада схвалила законопроект №2233 у першому читанні.

Голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус, доповідаючи законопроект, зазначив, що документ дозволяє врегулювати питання виконання спеціальних зобов'язань із купівлі електроенергії за «зеленим» тарифом, не допустити неконтрольованого зростання ціни електроенергії, а також зобов'язує виробників електричної енергії подавати заявки на продаж електроенергії на ринку «на добу вперед» за цінами, які не перевищують граничні, щоб виключити створення штучних дефіцитів.

Також законом пропонується до 1 липня 2023 року надати регулятору право встановлювати граничні ціни на ринку «на добу вперед» і на внутрішньодобовому ринку.

Регулятору також тимчасово, до 1 квітня 2020 року, надається право встановлювати тариф на відпуск електроенергії виробникам електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях у випадках, передбачених рішенням Кабінету міністрів України про покладання спеціальних обов'язків.