Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України з'ясовує причини провалу урядової програми "20/20", якою передбачалося нарощування видобутку газу компанією "Укргазвидобування" до 2020 року до 20 мільярдів кубометрів на рік.

Читайте такожГройсман розповів, коли Україна перейде на газ власного видобутку

Про це заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Відео дня

"У нас є держкомпанія "Укргазвидобування"... Якщо подивитися на роботу цієї компанії за останні роки, то ми побачимо, що було спрямовано чимало коштів на те, щоб добувати більше, а цього не сталося. Високі очікування не виправдалися. Чому так сталося, ми зараз розбираємося. Намагаємося зрозуміти, чи це просто чиясь помилка чи, умовно, менеджмент компанії неправильно поводився. Або, можливо, був якийсь намір, і ми прийдемо до висновку, чи є це наслідком навмисного негативної дії", - сказав він.

При цьому Гончарук зазначив, що видобуток у приватному секторі зростає. Це означає що потрібно створювати ринок.

"Ми добуваємо дві третини газу, який споживаємо. Фактично ще третина ми імпортуємо. Ми купуємо це за валюту. Було б краще, якби ми добували стільки, скільки нам потрібно", - зазначив прем'єр-міністр.

Як повідомляв УНІАН, колишній прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав провалом рівень виконання державною компанією "Укргазвидобування" урядового плану нарощування видобутку газу в країні до 2020 року.

Урядовою програмою "20/20" передбачалося нарощування видобутку газу "Укргазвидобуванням" до 20 мільярдів кубометрів до 2020 року. Цієї мети планувалося досягти завдяки бурінню нових свердловин та проведення інтенсифікації видобутку на наявних свердловинах.

Однак компанія в ході виконання програми зіткнулася з неотриманням ліцензій на нові родовища, що суттєво зашкодило виконанню плану.

У липні 2019 року "Нафтогаз України" представив нову стратегію видобутку газу в Україні, згідно з якою всі фінансові зусилля компанія буде направляти на інтенсифікацію видобутку на ефективних родовищах, а успішність виконання програми буде оцінюватися не в видобутих кубометрах блакитного палива, а у фінансовому результаті компанії.

Довідка УНІАН. "Укргазвидобування" – найбільша газовидобувна компанія України, частка якої в загальному обсязі видобутку вуглеводнів в країні становить 70%. 100% акцій компанії належать державному холдингу "Нафтогаз України".