З січня українці будуть отримувати окрему платіжку / фото УНІАН

Українці з січня 2020 року отримуватимуть окрему платіжку з нарахуваннями за доставку газу газорозподільними компаніями.

Читайте такожУкраїнцям обіцяють зменшення сум у платіжках: тарифи на тепло знижуватимуть залежно від цін на газ

Про це йдеться в повідомленні «Регіональної газової компанії» (РГК) бізнесмена Дмитра Фірташа, до якої входять близько 20 операторів газорозподільних мереж (облгазів).

Відео дня

«За доставку газу - буде окрема платіжка. Газ - окремо, доставка - окремо! Тому з січня всі споживачі газу отримають окремі рахунки: один за газ, другий - за послугу з його доставки. Поділ платіжок відбудеться для споживачів всієї країни», - йдеться в повідомленні.

У РГК зазначили, що відповідно до проведеного Київським міжнародним інститутом соціології опитування споживачів, більшість позитивно ставляться до роздільної системи нарахування оплати за газ.

У компанії пояснюють, що вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів споживання.

«За основу береться обсяг споживання газу упродовж «газового року». Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісячно упродовж року», - сказано в повідомленні.

Для домогосподарств з плитою та колонкою, які використовують 170 кубометрів газу на рік, або 14-15 кубометрів на місяць, щомісячний платіж за доставку не перевищуватиме 16 грн.

При цьому повідомляється, що, за приблизними підрахунками, найбільші суми в платіжках будуть у Миколаєві (15,4 грн), Чернівцях (14,8 грн) та Івано-Франківську (14,1 грн). А найменші суми в платіжках отримають жителі Харкова (4,2 грн), Кривого Рогу (4,9 грн) і Дніпра (7,8 грн).

Споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку або навіть рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при здійсненні платежів. У компанії вважають, що це актуально для споживачів з газовою плитою або плитою і колонкою: якщо підсумувати їхні щомісячні платежі за доставку газу, то це становить від 100 до 200 грн на рік.

У компанії зазначили, що взимку, коли споживачі значно збільшують використання газу, платіж за доставку газу залишається незмінним. Тому фінансове навантаження взимку при оплаті газу зменшується. У I кварталі 2020 року споживачі заплатять за доставку газу менше, ніж минулого року. Це особливо відчутно для споживачів, які користуються газовим опаленням.

«Якщо споживач використовував менше кубів, то й за доставку наступного року він платитиме менше. Тому від обсягів споживання упродовж газового року залежить плата споживача за доставку газу в наступному році. Послуги з доставки газу необхідно сплатити поточного місяця, до 20 числа. оскільки в деяких містах і областях розмір плати за доставку газу буде меншою комісія банку, то споживачеві буде вигідніше заплатити за кілька місяців відразу», - йдеться в повідомленні.

 У РГК також нагадали, що ті, хто користується газовим лічильником, платитимуть за доставку того обсягу газу, який був ними спожитий протягом «газового року». Він буде враховувати споживання всіма членами сім'ї, але в окремій платіжці.

«За доставку газу треба буде платити, навіть якщо ви не використовуєте газ в окремі періоди. Наступного року ваша плата за доставку буде скоригована відповідно до реального обсягу споживання», - додали в компанії.

Як повідомляв УНІАН, в жовтні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), внесла зміни до порядку формування тарифів облгазів на розподіл газу таким чином, щоб плата визначалася не за фактичними обсягами споживання, а по спожитими за минулий рік.

На думку регулятора, прийняття нової методики дає упродовж року рівномірне навантаження з оплати послуг споживачеві, а також прогнозованість тарифної виручки облгазів.

24 грудня НКРЕКП схвалила підвищення тарифів на послуги 44 газорозподільних компаній упродовж першого півріччя 2020 року в середньому на 30% до двох з половиною разів, залежно від компанії.