Ілюстрація REUTERS

У січні 2020 року оптова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК "Нафтогаз України" поставляє газ в рамках спеціальних зобов'язань (ПСО), становитиме 4,65 гривні за кубометр (без урахування ПДВ, націнки газзбутів й витрат на транспортування газу магістральними та розподільними трубопроводами), що на 25% менше, ніж у січні 2019 року.

Читайте також"Прийняли відповідні рішення": у Міненерго анонсували зменшення цін на газ

У повідомленні компанії йдеться, що нова ціна розрахована "Нафтогазом" згідно з постановою Кабінету Міністрів України №17 від 24 січня 2020 року. Таким чином, Україна виконує зобов'язання перед МВФ щодо поетапного переходу до ринку газу з вільним ціноутворенням і конкуренцією за побутового споживача між багатьма постачальниками газу.

Відео дня

Крім того, в "Нафтогазі" підкреслили, що таким чином скасовується попередня ціна, гарантована урядом.

"Оптова ціна 4,65 гривні за 1 кубометр діятиме замість квартального гарантованої ціни, яку "Нафтогаз" запропонував всім захищеним споживачам на період з січня по квітень 2020 року, а також раніше затвердженої місячної ціни на січень (5,5 гривні за кубометр)", - йдеться в повідомленні.

У компанії зазначили, що нова, понижена ціна газу буде автоматично застосовуватися для побутових споживачів, незалежно від того, яку ціну споживач вибрав - квартальну або щомісячну. Побутовим споживачам не потрібно нікуди звертатися або оформляти будь-які документи.

"Виробникам тепла (підприємствам ТКЕ та ОСББ) необхідно терміново оформити додаткові угоди з "Нафтогазом" про зменшення ціни на січень 2020 року", - сказано в повідомленні.

Клієнти, які раніше придбали газ на умовах пропозиції від "Нафтогазу" "Газовий запас", можуть платити за газ за зниженою ціною, невикористаний залишок коштів буде повернуто на рахунки споживачів в кінці опалювального сезону.

За інформацією компанії, оптова ціна "Нафтогазу" відповідає рівню імпортного паритету. За новою методикою ціна на поточний місяць визначатиметься згідно з фактичним біржових торгів, які проходять з 1 по 22 число. Компанія буде публікувати ціну на місяць протягом кількох робочих днів після 22 числа.

Як повідомляв УНІАН, 24 січня Кабінет міністрів України вніс зміни до постанови про спеціальні зобов'язання й обмежив ціну газу для населення і теплокомуненерго вартістю палива на нідерландському хабі.

"Нафтогаз України" у грудні знизив ціну для населення на 13%, у порівнянні з ціною на листопад, до 4277 гривень за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат).

27 листопада Кабінет міністрів України ухвалив рішення про запровадження гарантованої ціни на газ для населення з 1 січня на рівні 5500 гривень за тисячу кубометрів, щоб запобігти можливому тарифний стрибок у разі припинення транзиту російського газу через Україну.

30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу в Європу терміном на п'ять років з можливістю пролонгації на десять років.