Споживачі отримуватимуть дві платіжки за газ на одному аркуші паперу / фото УНІАН

Споживачі для зручності отримуватимуть дві платіжки за газ на одному аркуші паперу, на якому тарифи за блакитне паливо як товар і його за його транспортування будуть рахуватимуться окремо. Про це заявив голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Валерій Тарасюк на брифінгу.

Читайте такожУкраїнцям обіцяють істотне зниження цін на газ

«Коли ми говоримо, щоб знову зробити одну платіжку, ми говоримо просто про зручність споживача. Ми зараз спілкуємося і з транспортуючими компаніями, і з постачальниками, і дійшли того, щоб для зручності споживачів вони отримували ці дві платіжки на одному аркуші паперу. Фактично це означатиме одну платіжку», - сказав він.

Відео дня

За словами Тарасюка, повернутися до старої форми квитанції за газ українці все одно не зможуть, оскільки постачальник і транспортер газу - це різні компанії, які надають окремі послуги.

«Платіжка не може бути одна. Це дві різні компанії. У нас уже зараз працює газовий ринок. Так, він недосконалий, але він буде поліпшуватися з кожним місяцем. Ми повинні зрозуміти, що транспортування здійснює монополія. Ми ж не можемо прокладати кілька мереж, але їх потрібно обслуговувати. А постачальників вже зараз багато і з'являється багато нових», - пояснив очільник регулятора.

Як повідомляв УНІАН, українці з січня 2020 року почали отримувати окрему платіжку з нарахуваннями за доставку газу газорозподільними компаніями.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук назвав поділ платіжок за газ на дві правильним кроком, але зазначив, що отримувати їх краще в одному документі.

У жовтні 2019 року НКРЕКП внесла зміни у порядок формування тарифів облгазів на розподіл газу таким чином, щоб плата визначалася не за фактичними обсягами споживання, а по спожитим за минулий рік.