Киянка отримала "космічну" платіжку на 53 тисячі гривень / фото УНІАН

Комунальне підприємство «Київтеплоенерго» підтвердило нарахування жительці столиці 53 тисяч гривень за місяць опалення чотирикімнатної квартири і пояснило, що це не помилка, а правила нарахування за затвердженою методикою.

Читайте такожГаз для українців подешевшав майже до чотирирічного мінімуму

Відповідну заяву компанія зробила на своїй сторінці у Facebook, коментуючи інформацію про те, що жителька багатоповерхівки на Лівому березі Києва отримала «космічну» платіжку за опалення.

«Ні, на жаль, мусимо підтвердити, що ця інформація не фейкова, і мешканка будинку за адресою: вулиця Є.Сверстюка, 52-В дійсно отримала платіжку за опалення 4-кімнатної квартири з опалювальною площею 127,3 кв. м в січні на 52 932,18 грн», - відзначили в компанії.

За інформацією прес-служби, це не помилка і не технічний збій. Справа в тому, що в 23-поверховому будинку на вулиці Є.Сверстюка, 52-В із 177 квартир на початку опалювального сезону лише 5 квартир залишалися без квартирних лічильників опалення. А на початку лютого в будинку залишилася лише одна квартира без взятого на комерційний облік приладу обліку теплоенергії.

У «Київтеплоенерго» відзначили, що мешканці квартир з лічильниками опалення оплачують тільки спожите тепло за показаннями своїх лічильників і опалення місць загального користування. А різниця, що утворюється між показаннями загальнобудинкового лічильника і сумарними показами всіх індивідуальних, нараховується мешканцям без індивідуального лічильника.

У «Київтеплоенерго» наголосили, що нарахування за опалення в будинках, де є технічна можливість встановити квартирні лічильники опалення, здійснюються за методикою, затвердженою Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» №2119-VIII від 22.06.2017 та Постановою Кабінету міністрів «про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» №630 від 21 липня 2005 року.

У компанії заявили, що, відповідно до методики, нарахування є правильним, але по суті є несправедливим, тому «Київтеплоенерго» звернеться до уряду з ініціативою щодо прийняття змін до правил розрахунку.

«Існуюча методика працює, коли 50-70% квартир обладнані індивідуальними лічильниками. Коли оснащення індивідуальними приладами обліку в будинку перевищує 70%, але не досягає 100%, такий алгоритм дає збій», - цитує прес-служба директора СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго» Костянтина Лопатіна.

«Для таких випадків потрібна методика, яка давала б можливість врегулювати ці питання в інтересах споживача. Розуміючи абсурдність ситуації, що виникла, ми будемо звертатися до уряду і профільного міністерства з ініціативою створення методики проведення нарахувань для будинків, де більш як 70% квартир обладнані індивідуальними приладами обліку», - додав він.

Прес-служба зазначає, що «Київтеплоенерго» усвідомлює соціальне значення послуг, які надає компанія, тому перерозподіл спожитого тепла будинком буде переглянуто і перерахунок буде здійснено.

Як повідомляв УНІАН, 24 грудня Кабінет міністрів надав можливість теплогенеруючим підприємствам знижувати діючі тарифи на тепло залежно від ринкових цін на газ.