Ілюстрація REUTERS

Голова Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв прогнозує подальше зниження цін на газ у Європі, що вдарить по українській добувній галузі.

Читайте такожІмпортний газ для України подешевшав на 15 доларів

Про це він повідомив у ході онлайн-дискусії Київського безпекового форуму.

Відео дня

«Навіть зараз мені складно сказати, на якому рівні зупиниться ціна на газ у Європі влітку цього року. Вона вже зараз рекордно низька, ми очікуємо, що вона буде ще менша. Це, очевидно, створить великий тиск і поставить великі виклики, насамперед, перед видобувною галуззю», - сказав Коболєв.

«Оскільки «Нафтогаз» є найбільшою газодобувної компанією країни - то економіку нашого бізнесу, здатність економічно доцільно видобувати це кардинально знизить», - додав.

За його словами, зараз перед керівництвом країни й галуззю стоїть завдання спрямувати нагромаджені за останні роки ресурси не на «гасіння пожеж», яких в умовах кризи буде дуже багато, а використовувати з максимальною ефективністю, щоб створити фундамент для подальшого розвитку.

«Це нетривіальне завдання, яке потребує добре продуманої стратегії, високої координації всіх гілок влади, українського політикуму і суспільства. Це також потребує деяких сміливих рішень», - зазначив він.

Серед необхідних сміливих рішень Коболєв виділив: скасування зобов'язання «Нафтогазу» щодо поставок газу для потреб населення за спеціальними цінами; інвестиції в розвідку запасів газу і підготовку ресурсної бази для нарощування власного видобутку в майбутньому, коли світові ціни стабілізуються, а також спрямування коштів в енергоефективність.

Як повідомляв УНІАН, ціни на газ у Європі впали до історичного мінімуму. На початку квітня вартість газу на хабі NCG знизилася до 7,37 євро за МВт-год (близько 78 дол. за 1000 куб. м).

Раніше екс-міністр енергетики й захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель прогнозував падіння ціни на газ цього літа до рівня 80 дол. за тисячу куб. м, тоді як середня ціна імпортного природного газу в Україні в січні 2020 року становила 175,26 дол. за 1 тис. куб. м.