Головний фактор зростання ціни - низький рівень запасів газу в підземних сховищах Європи / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Станом на ранок вівторка, 14 вересня, ціна найближчого жовтневого ф'ючерсу на спотовий Індекс TTF на газ на біржі ICE Futures досягла 65,5 євро за кВт.ч, або $800,2 за тисячу кубометрів.

Про це свідчать дані біржі.

Читайте такожЦіна на газ в Україні перевищила 23 тисячі гривень за тисячу кубометрів

Відео дня

Чому змінюється ціна:

Головний фактор зростання ціни - низький рівень запасів газу в підземних сховищах Європи.

Разом з тим компанія Оператор ГТС України скоротила виставляються на аукціон додаткові тверді транзитні потужності на жовтень до 9,8 млн кубометрів на добу з 15 млн кубометрів на добу в попередні місяці.

Місячний аукціон пройде на майданчику Regional Booking Platform 20 вересня.

Що чекає Україну:

Вартість газу безпосередньо впливає на тарифи на опалення, які вже цієї зими можуть істотно зрости.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що через дії Росії, яка не поспішає нарощувати обсяги поставок газу в Європу, ціни на газ в Україні, як і в Європі, знаходяться на абсолютному історичному максимумі та вже перевищили 20 тис.грн за тисячу кубометрів.

Комунальне підприємство "Київтеплоенерго" попередило, що тарифи на тепло і гарячу воду для жителів столиці через підвищення цін на газ цієї осені можуть зрости на 40%.

Експерт у сфері енергетики Валентин Землянський заявив про те, що Україна не може вплинути на ситуацію з цінами на внутрішньому ринку, які досягають рекордного значення.

"Зараз ми побили історичний максимум ціни. До цього ціна досягала рекордних 450 доларів у 2008 році в Південно-Східній Європі. Складно сказати, якими будуть ціни на газ в зимовий період. Подивимося. Зараз ситуація складається під логіку запуску "Північного потоку-2", в тому числі. Плюс є дефіцит поставок скрапленого газу на європейський ринок. Зараз на газовому ринку явна бульбашка", - сказав Землянський.

"Вартість ф'ючерсу і вартість реальної партії ресурсу - дві великі різниці. Зараз йде велика гра, в тому числі за те, щоб Європа зняла обмеження, накладені на "Північний потік" і його сухопутне продовження "Opal". Це велика гра і великі гроші, хтось на цьому дуже непогано заробить. Треба нарощувати видобуток, цим треба було раніше займатися. Зараз вже нічого зробити не можна. Потрібно працювати над розвитком власного видобутку", - додав експерт.

Як змінювалася ціна:

  • З початку року середня ціна контракту "на день вперед" на TTF становила $344 за тисячу кубометрів.
  • У серпні середнє значення контракту "на день вперед" на TTF становило $533.
  • 1 вересня ціна газу жовтневого ф'ючерсу на європейській біржі досягла нової рекордної позначки в 650 дол. за тисячу кубометрів.
  • На початку вересня ціна становила $658 за тисячу кубометрів.
  • 10 вересня ціна коливалася в районі $700 за тисячу кубів.
  • Вранці 13 вересня ф'ючерс на газ торгувався по $727 за тисячу кубометрів.