Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» тимчасово припинила імпорт газу в Україну через рекордно високі запаси газу в сховищах, і очікує подальшого зниження цін на газ на європейському ринку.

Читайте такожУряд зобов’язав "Нафтогаз" постачати газ населенню за пільговими цінами

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАК «Нафтогаз України» з посиланням на голову правління компанії Андрія Коболєва.

Відео дня

«Зараз у нас рекордно високі обсяги в сховищах газу. Вони кардинально більші за обсяги, які ми мали в попередній сезон - різниця більш ніж 4 млрд куб. м. Зараз ми, як «Нафтогаз», не імпортуємо газ. Газ імпортують зараз в основному приватні трейдери», - цитує прес-служба Коболєва.

За словами Коболєва, в квітні ціна газу для населення України знизилася на 15%, а в цілому ціна газу впала з січня 2020 року на 38%. Він зазначив при цьому, що ціна й надалі знижуватиметься.

«Ми очікуємо, що в наступні місяці ціна газу також знизиться. Важко передбачити наскільки, зараз ринок дивує багатьох аналітиків і нас дивує. Ми недавно побачили від‘ємну ціну на нафту в США. Це був короткий епізод, але він мав місце, він безпрецедентний. Тому можна очікувати, що ціна газу на європейських ринках в травні буде трохи нижчою», - цитує прес-служба Коболєва.

Коболєв зазначив, що наступної зими буде використано надлишковий газ, який був закачаний попередньої осені в процесі підготовки до переговорного процесу з «Газпромом».

«Ми готувалися до потенційної газової кризи і тому створили додатковий запас газу. У нас на початку сезону було більш як 21 млрд куб. м газу», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2020 року гуртова ціна на природний газ для потреб населення, виробників тепла та інших захищених споживачів, яким НАК «Нафтогаз України» поставляє газ в рамках спеціальних зобов'язань (ПСО), становитиме 2,9 тис. грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами), що на 15% менше, ніж у березні 2020 року.