Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України прийняв розпорядження щодо реалізації програми з підвищення енергетичної безпеки на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, фінансування якої може взяти на себе Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України».

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду.

Про що йдеться

«Йдеться про соціально-благодійну програму з підвищення енергетичної безпеки», - сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Відео дня

Навіщо це потрібно

«Ця програма дозволить створювати малі сонячні електростанції в школах, лікарнях, дитячих садах і в іншій соціальній інфраструктурі», - підкреслив Шмигаль.

Хто буде платити

За словами Шмигаля, уряд розраховує гуманітарну допомогу з боку НАК «Нафтогаз».

«Ми сподіваємося, що Національна акціонерна компанія «Нафтогаз» підтримає в цьому уряд і профінансує відповідну програму у вигляді гуманітарної акції», - наголосив Шмигаль.

«Нафтогаз України»: історія і доходи

НАК «Нафтогаз України» – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.

В кінці грудня 2019 року російський «Газпром» виплатив НАК «Нафтогаз України» $ 2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу. У керівництві «Нафтогазу» зазначили, що хочуть направити близько $1 млрд з отриманих від «Газпрому» коштів на розвиток видобутку газу.

«Нафтогаз України» у 2019 році отримав 63,3 млрд грн чистого прибутку, що у 4,5 рази більше показника за 2018 рік.