Канцлер згодна із заявами, зробленими міністром закордонних справ / Ілюстрація REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вже не виключає, що газопровід "Північний потік-2" може потрапити під санкції у зв'язку з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це в понеділок, 7 вересня, заявив представник Меркель Штеффен Зайберт, повідомляє Bild .

Читайте такожМеркель: є вагомі причини продовжуваті конструктивний діалог с Росією

Відео дня

Заява Маасу

"Канцлер згодна із заявами, зробленими міністром закордонних справ на вихідних", - сказав Зайберт в Берліні, маючи на увазі можливу реакцію ЄС на отруєння Навального.

Йдеться про заяву глави МЗС Хайко Маасу, який озвучив сподівання, що Росія своєю відмовою в розслідуванні отруєння Навального "не змусить" Німеччину змінити свою позицію щодо "Північного потоку-2".

При цьому Маас визнав, що припинення будівництва трубопроводу зашкодить німецьким і європейським компаніям. Разом з тим на думку німецького міністра, звужувати дискусію навколо тиску на Москву виключно до теми реалізації "Північного потоку-2" неправильно.

Сама канцлер ще минулого тижня підтверджувала, що "Північний потік-2" буде завершено. Раніше Меркель також заявляла, що питання газопроводу та отруєння Навального не слід пов'язувати та трубопровід має бути добудований.

Разом з тим Зайберт наголосив, що поки рано робити будь-які заяви щодо санкцій. Берлін очікує, що російський уряд пояснить причини отруєння критика Кремля Навального.

Північний потік-2: історія санкцій США

  • 2 вересня Меркель висловилася щодо майбутнього "Північного потоку-2" на тлі можливих санкцій США.
  • 6 серпня 2020 року в США пригрозили санкціями німецькому порту через "Північний потік-2".
  • 21 липня 2020 Палата представників Конгресу США схвалила зміни в законодавстві, які передбачають нові санкції проти компаній, причетних до будівництва російського газопроводу "Північний потік-2".
  • У травні 2020 року посол США в Німеччині Річард Гренелл заявив, що Вашингтон готовий ввести нові санкції через газопровід "Північний потік-2". Крім того, Гренелл закликав федеральний уряд ФРН переосмислити свою політику щодо Росії.
  • У відповідь глава МЗС Німеччини Хайко Маас заявив, що наміри Вашингтона розширити санкції проти "Північного потоку-2" не вплинули на плани Берліна за проектом.