Тимчасовий міністр енергетики України Ольга Буславець / фото УНІАН

Міністерство енергетики України розгляне питання передачі в НАК "Нафтогаз України" теплоелектроцентралей, що перебувають в управлінні Фонду державного майна (ФДМ).

Про це повідомили в прес-службі Міненерговугілля.

Читайте такожПісля лобіювання вугільних шахт Буславець переключилася на турботу про екологію

Відео дня

Передача ТЕЦ "Нафтогазу"

"Ми розглядаємо всі можливі варіанти, зокрема і можливість передачі повноважень з управління корпоративними правами держави щодо ТЕЦ від Фонду держмайна до "Нафтогазу України", – зазначила в. о. голови Міненерго Ольга Буславець.

За словами Буславець, це пов'язано з необхідністю розв'язання питання заборгованостей.

"Міністерство енергетики найближчим часом ініціює нараду за участю Фонду держмайна, НАК "Нафтогаз України", Антимонопольного комітету (АМКУ) для розв'язання цієї проблеми", – сказала вона.

Хронологія подій

В середині квітня 2020 року Кабінет міністрів призначив Ольгу Буславець на посаду першого заступника міністра енергетики та захисту навколишнього середовища - відтоді вона виконує обов'язки глави міністерства.

У квітні 2020 року АМКУ повідомив, що розглядає можливість надання "Нафтогазу" контролю над низкою державних ТЕЦ, що знаходяться під управлінням ФДМ. Мова йшла про контроль над ДП "Сєверодонецькою ТЕЦ", акціонерними товариствами "Одеська ТЕЦ", "Криворізька теплоцентраль", "Херсонська ТЕЦ", "Миколаївська ТЕЦ" і "Дніпровська ТЕЦ".

ФДМ зазначав, що розглядається кілька варіантів вирішення подальшої долі госТЭЦ: приватизація, передача в концесію, місцевим громадам або "Нафтогазу".

У червні ЗМІ повідомили, що Буславець не виправдала надії та довіру президента Володимира Зеленського. Її підозрюють у прийнятті низки незаконних рішень на користь підприємств Ахметова і Фірташа в енергетичній сфері.

В середині червня НАК "Нафтогаз України" запропонував ФДМ передати йому у власність і управління шість державних теплоелектроцентралей.

12 червня 2020 року Буславець скандальним чином вирішила відключити три атомні енергоблоки та знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", що виробляє саму дешеву електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільної та сонячної, зберегти свої доходи.

9 липня 2020 року в "Центренерго" заявили про тиск з боку Буславець. Як відзначили в компанії, вона примушує закуповувати вугілля на шахтах, що входять у холдинг ДТЕК Ріната Ахметова.