Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" у 2019 році отримала від російського "Газпрому" на 2,1 мільярда гривень менше доходів від транзиту російського газу через територію України в європейські країни, ніж роком раніше.

Читайте такожУряд зобов'язав "Нафтогаз" постачати газ населенню за пільговими цінами

Про це йдеться в консолідованій фінансовій звітності групи "Нафтогаз", яку опублікувала компанія.

Відео дня

Згідно зі звітом, загальні надходження від "Газпрому" у вигляді плати за транзит у 2019 році становили 70,21 мільярда гривень, тоді як у 2018 році ця сума сягала 72,34 мільярда гривень.

"Нафтогаз" зазначив, що "Газпром" був єдиним іноземним клієнтом компанії, доходи від якого перевищували 10% загальних доходів української компанії.

Також повідомляється, що у 2019 році доходи "Нафтогазу" від транспортування, переробки нафти та продажу нафтопродуктів знизилися на 7,7% - до 11,95 мільярда гривень з 12,95 мільярда гривень.

Як повідомляв УНІАН, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" у 2019 році отримала 63,3 мільярда гривень чистого прибутку, що у 5,5 раза більше показника за 2018 рік за рахунок 55,7 мільярда гривень, пов'язаних з арбітражним рішенням проти російського "Газпрому".

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти та газу, а також реалізацією нафтопродуктів через мережу АЗС.

З 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів України перейшли від держкомпанії "Укртрансгаз" до "Оператору ГТС України", який був переданий в управління держкомпанії "Магістральні газопроводи України" (МДУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.