фото REUTERS

У випадку, якщо Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), у четвер, 9 грудня, ухвалить Постанову "Про здійснення постачання природного газу побутовим споживачам на умовах базової річної пропозиції", це остаточно спотворить конкуренцію на ринку природного газу.

Таку заяву зробив Перший заступник Голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов.

Згідно проекту рішення, НКРЕКП планує надати можливість ТОВ "ГК "Нафтогаз України" автоматично без підписання будь-яких документів закріпити у своєму портфелі всіх побутових споживачів з Реєстру постачальника "останньої надії" (ПОН) на дату прийняття постанови і тих, які можуть бути включені до нього у термін до 30 квітня 2022 року.

Відео дня

"Все відбуватиметься автоматично, практично в рамках однієї структури. У споживача ніхто не питатиме підписати заяву-приєднання до договору постачання природного газу. Таким чином ТОВ "ГК "Нафтогаз України" стане єдиною компанію, яка клієнта отримує не в результаті конкурентної боротьби, а за допомогою адміністративної допомоги з боку начеб то "незалежного" енергетичного регулятора. Що це, як не розширення монополії і захоплення клієнтської бази через використання адмінресурсу? - прокоментував Євген Нацвін-Степанов.

Він підкреслює, що НКРЕКП таким чином ставить ГК "Нафтогаз України" у привілейоване становище стосовно конкурентів, додаючи, що такі дії регулятора не узгоджуються з вимогами законодавства про захист економічної конкуренції.

"Жоден постачальник в Україні не має такого "помічника" серед державних органів", - додав експерт.

Нагадаємо, роль постачальника "останньої надії" виконує ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", яка одночасно є комерційним постачальником природного газу. Кабмін затвердив компанію постачальником "останньої надії" за результатами конкурсу у липні 2020 року терміном на три роки.

Для того, щоб виграти конкурс ГК "Нафтогаз України" запропонувала розмір націнки 0%. Втім вже за півтора року Постановою Кабінету міністрів України від 25 жовтня 2021 р. №1102 націнка постачальника "останньої надії" була збільшена до 20%.