Про це нардеп Олексій Гончаренко / фото УНІАН Володимир Гонтар

НКРЕКП заборонила імпорт електроенергії з РФ і Білорусі в Україну до 1 жовтня 2021 року.

Відповідне рішення регулятор прийняв на засіданні сьогодні, 26 травня. Раніше про це нардеп Олексій Гончаренко повідомив у Telegram.

Читайте такожРегулятор хоче заборонити постачання електроенергії з Білорусі та Росії: названо терміни

Відео дня

"Щойно НКРЕКП заборонила імпорт російської та білоруської електроенергії в Україну до 1 жовтня 2021 року", - написав він.

"Я виступав на засіданні і вимагав безстрокової заборони або хоча б до кінця цього року. Нагадував і про російську агресію, і про останні події в Білорусі, і про резолюцію ПАРЄ. Однак фактично прийнято рішення зупинити імпорт поки тільки на 4 місяці. Треба боротися далі!",- додав народний депутат.

Скриншот Telegram

Під час розгляду питання голова НКРЕКП Валерій Тарасюк зазначив, що з 15 травня регулятор отримав повноваження обмежувати імпорт електрики.

"Ми приймаємо рішення сьогодні з ініціативи міністра енергетики Германа Галущенко, який звернувся до нас з таким проханням", - сказав він.

При цьому Тарасюк зазначив, що заборона імпорту може спровокувати спекуляції на ринку електричної енергії. Тому Нацкомісія має намір моніторити стан роботи ринку і підготовки до наступного опалювального сезону.

"Напевно ми продовжимо заборону імпорту і після 1 жовтня, але на сьогодні ми готові це зробити до цієї дати. Я почув підтримку народних депутатів по суті нашого рішення", - сказав глава регулятора.

Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі: як розвивалися події

  • У січні 2021 року Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі після майже дев'ятимісячної заборони регулятора.
  • Україна 1 лютого 2021 року відновила комерційний імпорт електроенергії з Росії через дефіцит електрики в піковий зимовий період.
  • У березні президент України Володимир Зеленський підтримав обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, у зв'язку з чим доручив секретарю Ради національної безпеки та оборони Олексію Данилову представити проекти відповідних рішень.
  • 13 травня президент Володимир Зеленський підписав закон, який забезпечує можливість сертифікації оператора системи передачі (ОСП) електричної енергії держкомпанії "Укренерго" за моделлю відділення ISO (Independent System Operator).
  • Законом також передбачається можливість міністра енергетики ініціювати заборону в Україну імпорту електричної енергії з країн, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства (Російської Федерації та Республіки Білорусь).
  • 18 травня 2021 року міністр енергетики Герман Галущенко звернувся з листом до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Валерія Тарасюка з проханням заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.
  • 21 травня 2021 року з'явилася інформація про те, що український регулятор у сферах енергетики та комунальних послуг має намір заборонити постачання електроенергії з Білорусі та Росії до 1 жовтня поточного року.