Країни Балтії припинять торгівлю енергією з Білоруссю / REUTERS

Латвія, Литва та Естонія досягли згоди щодо того, як відбуватиметься Торгівля електроенергією з третіми країнами після запуску нової Білоруської АЕС в Островці.

Читайте такожЛатвія може припинити торгувати електроенергією з Білоруссю

Про це повідомляє "Європейська правда".

Відео дня

"Згідно з угодою, країни припинять торгівлю електроенергією з Білоруссю після запуску АЕС. Для контролю введуть систему сертифікатів про походження електроенергії", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що в скороченому обсязі торгівля продовжиться на російсько-латвійському напрямку. Для цього використовуватимуть залишкові потужності від внутрішньої торгівлі між країнами Балтії.

Торгівля електроенергією між Литвою і російським Калінінградом продовжиться в поточному обсязі.

Перспективи торгівлі електроенергією

Загалом обсяги торгівлі електроенергією між країнами Балтії і третіми країнами можуть скоротитися вдвічі.

Також домовилися про введення тарифу на використання загальної інфраструктури. Це має відбутися в кінці першого кварталу 2021-до тих пір Латвія і Литва мають прийняти необхідне законодавство (в Естонії воно вже діє).

Коли запрацює новий договір

Нові домовленості діятимуть до кінця 2025 року, коли запланована Синхронізація енергомереж балтійських країн з Європою.

У лютому 2020 року країни Балтії зобов'язалися підписати декларацію про наміри не купувати електроенергію з Островецької АЕС, будівництво якої зараз знаходиться на завершальному етапі.

Позиція Литви щодо торгівлі енергією

Позиція Литви полягає в тому, що нова Білоруська АЕС розташована в 50 км від Вільнюса, небезпечна і може використовуватися Кремлем як інструмент політичного тиску і на Білорусь, і на країни Балтії.

Позиція Латвії щодо торгівлі енергією

Латвія деякий час не погоджувалася з повною відмовою, що призвело до певної напруженості у відносинах з Литвою, але в серпні також заявила, що не буде торгувати електроенергією з Білоруссю після запуску АЕС.