Законопроект ініцюювали відразу обидві партії / Ілюстрація REUTERS

Члени Палати представників Конгресу США подали на розгляд Палати ініційований обома партіями законопроект, аналогічний проекту закону «Про уточнення до Закону «Про захист європейської енергетичної безпеки» (PEESA – Protecting the europe's Energy Security Act)», який розглядається в Сенаті.

Згідно з повідомленням прес-служби Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», документ зробить унеможливить завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Читайте такожПомпео: Північний потік-2 веде Німеччину та ЄС у глибоку залежність від Росії

Відео дня

Новий законопроект є продовженням прийнятого минулого року в контексті річного оборонного бюджету США Закону «Про захист європейської енергетичної безпеки», яким було введено санкції, спрямовані проти використання судів для глибоководного укладання трубопроводів з метою будівництва «Північного потоку-2», - сказано в повідомленні компанії.

У законопроекті "Про уточнення до Закону "Про захист європейської енергетичної безпеки" пропонується ввести санкції проти компаній, залучених до будь-яких видів "трубоукладальних робіт", які визначаються як "активності, що сприяють укладанню труб; компаній, що надають "послуги аналізу страхових ризиків, страхування і перестрахування" судів-трубоукладачів; компаній, що надають "послуги або сприяли технологічній модернізації суден-трубоукладачів, установці на них зварювального обладнання, їх дообладнанню або швартуванню"; компаній, що надають "послуги тестування, перевірки або сертифікації, необхідні для роботи газопроводу «Північний потік-2» або пов'язані з нею».

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво та робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з вже існуючим «Північним потоком-1».

Проте, через санкції, які прийняла палата представників Конгресу США, компанії, що займаються будівництвом газопроводу «Північний потік-2», не змогли його добудувати.

Як повідомляв УНІАН, на початку червня сенатори США подали новий санкційний законопроект «Про уточнення Закону «Про захист європейської енергетичної безпеки». Розроблений представниками республіканської та демократичної партій, документ має унеможливити завершення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

25 червня 2020 року Держсекретар США Майк Помпео закликав країни Європи більш серйозно ставитися до своєї безпеки, зокрема, погроз з боку Китаю та Росії.