Ілюстрація REUTERS

Федеральне мережеве агентство Німеччини відмовило у звільненні «Північного потоку-2» від правил газової директиви ЄС. Причина відмови полягає в тому, що проект не був реалізований до 23 травня, що було умовою виведення його з-під обмежувальних правил.

Читайте такожПольща вирішила заарештувати активи "Газпрому" в проекті "Північний потік - 2"

«Колегія номер сім 15 травня відхилила клопотання компанії Nord Stream 2 AG на звільнення частини "Північного потоку-2", що пролягає в територіальних водах Німеччини, від регулювання», — йдеться в заяві, передає kommersant.

Відео дня

Директива, зокрема, вимагає від морських газопроводів, що приходять до країн ЄС, відповідати вимогам про поділ видів діяльності з постачання і транспортування газу, а також щодо доступу до них третіх осіб. Для Nord Stream 2 AG це може означати те, що газопровід можна буде завантажити тільки наполовину.

На початку травня уряд Німеччини повідомив, що має намір надавати політичну підтримку фірмам, які працюють над газопроводом «Північний потік-2». США ввели санкції проти проекту в грудні, вимагаючи від компаній, які його прокладали, негайно припинити будівництво.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2020 рік, що передбачає, зокрема, санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік».

Палата представників і Сенат США готові прийняти ще один закон про санкції проти газопроводу «Північний потік-2», якщо Росія добудує його.

30 грудня Україна і Росія підписали новий контракт на транзит газу в Європу терміном на п'ять років, згідно з яким «Газпром» повинен прокачати через Україну мінімальний обсяг газу в 65 млрд куб. м в перший рік і 40 млрд куб. м - в наступні 4 роки.

Довідка УНІАН. Проектом «Північний потік-2» передбачено будівництво та роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планували побудувати поруч із наявним «Північним потоком-1» до кінця 2019 року.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».

11 січня 2020 року президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ самостійно добудує «Північний потік-2», його запуск можливий у першому кварталі 2021 року.