США планують створити коаліцію проти будівництва російського газогону "Північний потік-2" / фото REUTERS

У Вашингтоні російський газопровід «Північний потік-2» розцінюють як реальну загрозу для незалежності й безпеки Європи, відтак працюють над тим, щоб створити міжнародну коаліцію проти цього проекту.

Про це заявив державний секретар США Майкл Помпео в інтерв’ю виданню Bild.

"Сполучені Штати вважають, що газопровід "Північний потік - 2" захищає Росію, створює ризик для Європи, дозволяючи їй потрапити в залежність від газу, що надходить з Росії, а також загрожує Україні, що, як я знаю, глибоко хвилює багатьох німців. Тому ми сподіваємося, що газопровід "Північний потік - 2" не буде добудований", - заявив Помпео. 

Також Помпео повідомив, що США працюють над тим, щоб створити коаліцію, яка зможе запобігти цьому.

"Ми сподіваємося, що уряд Німеччини прийде до такої думки, будь то через те, що сталося з паном Навальним, або через реальні наслідки для безпеки, пов'язаних із залежністю від російського газу", - додав він.

Читайте такожЄвропа вимагає зупинити будівництво "Північного потоку-2"

Будівництво "Північного потоку-2": яка ситуація зараз

16 липня в США рекомендували компаніям-інвесторам переглянути питання про участь у проекті з будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Держдепартамент планує запровадити санкції проти компаній-інвесторів «Північного потоку-2». За його словами, підтримка «Північного потоку-2» не толеруватиметься.

МЗС України привітав готовність США запровадити санкції проти компаній-інвесторів, які допомагають завершити будівництво «Північного потоку-2».

Проектом передбачено будівництво і роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з уже існуючим «Північним потоком-1».

Але через санкції, які наприкінці 2019 року схвалив Конгрес США, компанії, що займаються будівництвом газопроводу «Північний потік-2», не змогли його добудувати.

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансування проекту здійснюють європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.