Ілюстрація REUTERS

Суд Європейського Союзу виніс рішення про те, що російський газопровід "Північний потік-2" повинен діяти відповідно до регулювання ЄС та не має права на виключення.

Читайте такожМеркель заявила, що "Північний потік-2" потрібно довести до кінця

Як повідомляє "Європейська правда", відповідне рішення опубліковане на сайті суду.

Відео дня

"Генеральний суд Європейського Союзу оголошує, що дії, вчинені Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG проти Директиви 2019/692, яка поширює певні правила внутрішнього ринку природного газу, на трубопроводи з третіх країн, є неприпустимими", - йдеться в рішенні суду.

Швейцарська компанія Nord Stream AG, в якій російська компанія ВАТ "Газпром" має 51% акцій, володіє та експлуатує трубопровід "Північний потік-1", що забезпечує потік газу між Виборгом (Росія) та Любліном (Німеччина), поблизу Грейфсвальда (Німеччина). Будівництво цього трубопроводу було завершено у 2012 році, і він повинен експлуатуватися протягом 50 років.

Швейцарська компанія Nord Stream 2 AG, яка повністю належить "Газпрому", відповідає за планування, будівництво та експлуатацію трубопроводу "Північний потік-2", який проходить паралельно трубопроводу "Північний потік-1".

17 квітня 2019 Європарламент і Рада ЄС прийняли Директиву про загальні правила внутрішнього ринку природного газу. Ця директива набрала чинності 23 травня 2019 року. На дату набрання чинності роботи з прокладки труб трубопроводу "Північний потік-2", згідно з заявами Nord Stream 2 AG, завершили на 95%.

"Генеральний суд зазначає, серед іншого, що Nord Stream AG не мав права експлуатувати та/або продовжувати експлуатувати подвійну трубопровідну систему "Північний потік", вільно від будь-яких регуляторних обмежень ЄС, принаймні, що стосується частини лінії, яка знаходиться на території ЄС, в цьому випадку в територіальному морі держави-члена", - йдеться у рішенні.

Нагадаємо, 15 травня Федеральне мережеве агентство Німеччини відхилив заявку компанії-оператора газопроводу "Північний потік-2" на звільнення від регулювання ЄС.