Резолюція є рекомендаційною / Ілюстрація REUTERS

Європейська влада зажадала посилити санкції проти Росії та зупинити будівництво газопроводу «Північний потік-2».

Про це йдеться в резолюції, опублікованій на сайті Європарламенту.

Читайте такожУ США запропонували розширити санкції проти «Північного потоку-2»

Відео дня

В ході голосування за резолюцію виступили 532 євродепутати, проти неї проголосували 84 парламентарії. Ще 72 утрималися.

Прийнятий документ не носить законодавчого характеру, резолюція є рекомендаційною і не обов'язкова до виконання інститутами ЄС і Урядами країн-учасниць союзу.

Документ закликає глав МЗС європейських країн, які зустрінуться 21 вересня 2020 року на засіданні Ради ЄС, в найкоротші терміни розробити список нових обмежувальних заходів щодо Росії, а також посилити вже існуючі санкції. Зокрема, резолюція закликає впровадити механізми обмежень, які дозволять знаходити та заморожувати європейські активи осіб, викритих у розслідуваннях Навального.

Отруєння Навального

20 серпня 2020 року російський опозиціонер Олексій Навальний повертався до Москви з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували.

Через два дні його евакуювали з Омська до берлінськоъ клініки Charite. 4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі та на шкірі Навального.

Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.

Що було потім

  • 4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.
  • 6 вересня міністр закордонних справ Німеччини Гайко Мас в інтерв'ю в газеті Bild am Sonntag вказав, що "сподівається на те, що Росія не змусить ФРН змінити свою позицію щодо "Північного потоку-2" через отруєння Навального.
  • Разом з тим глава німецької дипломатії визнав, що відмова від завершення будівництва газопроводу завдасть шкоди інтересам ряду фірм з Німеччини та інших європейських країн.
  • Того ж дня міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що готова обговорювати питання введення санкцій проти Росії, в тому числі щодо недобудованого газопроводу "Північний потік-2".
  • Разом з тим, як заявив 7 вересня представник канцлера Німеччини, Ангела Меркель не виключає, що ситуація навколо отруєння Навального може позначитися на майбутньому газопроводу «Північний потік-2».
  • 8 вересня 2020 року у Кремлі заявили, що не бачать підстав для переговорів з Німеччиною щодо «Північного потоку-2».
  • Того ж дня, 8 вересня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Німеччина має припинити будівництво "Північного потоку-2".
  • 9 вересня 2020 року Польща запропонувала Німеччині альтернативу "Північному потоку-2".
  • 11 вересня 2020 року влада Німеччини заявила про те, що розглядає призупинення будівництва газопроводу "Північний потік-2" в якості реакції на ситуацію з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.
  • 12 вересня 2020 року Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що рішення про заморожування газопроводу "Північний потік-2" в руках Німеччини, а не Євросоюзу.
  • 13 вересня 2020 року Данія підтримала зупинку будівництва "Північного потоку-2".
  • 16 вересня 2020 року президент Австрії заявив, що не бачить зв'язку між "Північним потоком-2" і отруєнням Навального.