У листопаді Україна планує збільшити поставки вітчизняного вугілля до 1,4 млн тонн / ілюстрація REUTERS

В України на листопад вже є контракти на постачання вугілля з Польщі, Казахстану та Південно-Африканської Республіки на тлі припинення поставок енергетичного вугілля з РФ.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики.

"Збільшиться частка імпорту завдяки диверсифікації джерел постачання вугілля. Українські компанії вже мають контракти на постачання вугілля у листопаді з Польщі, Казахстану та Південно-Африканської Республіки. Державна компанія "Центренерго" планує імпортувати з цих країн близько 200 тисяч тон вугілля. Також тривають перемовини з постачальниками зі Сполучених Штатів Америки", - цитує прес-служба першого заступника міністра Юрія Власенка.

Він також зазначив, що робота української теплової генерації забезпечується переважно українським вугіллям. Наприклад, у жовтні на теплоелектростанції надійшло понад 1,1 млн тон вугілля власного видобутку. Це становить 85% від загального постачання.

Читайте такожУ чотири рази менше за норму: стали відомі реальні запаси вугілля в Україні

Повідомляється, що наступного місяця планується збільшити постачання вітчизняного вугілля до 1,4 млн тон.

"Міненерго у щоденному режимі контролює надходження та спрацювання вугілля на теплових електростанціях. Станом на 29 жовтня у роботі – 35 теплових енергоблоків і 11 атомних. Вугілля надходить на теплові електростанції достатньо ритмічно, щоб забезпечити безперебійну роботу генерації", - йдеться у повідомленні.

Росія припиняє постачання вугілля: що відомо

Як повідомляв УНІАН, Російська Федерація зупиняє експорт енергетичного вугілля в Україну з 1 листопада.Російська Федерація зупиняє експорт енергетичного вугілля в Україну з 1 листопада. Мова йде про вугілля марки А (антрацит) та П (пісне). Таке вугілля завозила компанія ДТЕК (Луганська ТЕС, Криворізька ТЕС), "Донбасенерго" (Слов’янська ТЕС) та "Технова" (Дарницька ТЕЦ, Сумська ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ).

За інформацією учасників ринку, заборона не розповсюджується на коксівне вугілля, а стосується лише вугілля, яке використовується для потреб енергетики.

Раніше експерти зазначали, що через низькі запаси вугілля на складах ТЕС Україна може опинитись в ситуації, коли без імпорту з Росії та Білорусі буде неможливо пройти осінньо-зимовий період.

Як відомо, близько 60% кам'яного вугілля та антрациту Україна імпортує.

Україна почала відчувати гострий дефіцит енергетичного вугілля з літа 2014 року, коли внаслідок військових дій на сході країни повністю втратила контроль над частиною Донбасу, де розташовано більшість шахт. Після цього країна почала імпортувати вугілля.

Вас також можуть зацікавити новини