Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України прийняла закон про врегулювання кредиторської та дебіторської заборгованості на оптовому ринку електричної енергії, а також припинення діяльності оптового постачальника електричної енергії.

Читайте такожДожилися: в. о. міністра енергетики Буславець пропонує майнити криптовалюту на АЕС – нардеп

За ухвалення законопроекту "Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії" (№2386) у другому читанні проголосували 243 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 30 квітня Рада прийняла в першому читанні законопроект про врегулювання боргів на ринку електроенергії.

Доповідаючи по даному законопроекту, голова парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що цим документом запроваджуються наступні механізми погашення заборгованості: проведення взаєморозрахунків; погашення (списання) заборгованості; відступлення права вимоги або заміна сторони у зобов'язанні.

За словами Геруса, законопроект сприятиме розв'язанню фінансових проблем державної компанії "Енергоатом", яка здійснює виробництво електроенергії на атомних станціях. Компанія зможе у вигляді облігацій внутрішньої державної позики на 11 мільярдів гривень.

Згідно з інформацією у пояснювальній записці до документа, за станом на 31 серпня 2019 року дебіторська заборгованість держпідприємства "Енергоринок" становить 30,9 мільярда гривень, з неї заборгованість, яка виникла після введення в дію в Україні роздрібного ринку електричної енергії (перше півріччя 2019 року) становить 2,4 мільярда гривень. Кредиторська заборгованість держпідприємства "Енергоринок" становить 28,1 мільярда гривень.

Основні причини виникнення заборгованості: відсутність повного покриття собівартості вугілля вугледобувним підприємствам з державного бюджету; низький рівень платіжної дисципліни підприємств водопровідно-каналізаційного господарства; низький рівень платіжної дисципліни споживачів електричної енергії на тимчасово окупованих територіях Донецькій і Луганській областях.