Ілюстрація REUTERS

Потужність працюючих вугільних електростанцій в Україні вперше перевищила вироблення на атомних станціях, що свідчить про дії Міністерства енергетики та захисту довкілля на користь приватної компанії ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова, який володіє 70% вугільної генерації.

Читайте також"Буславець повинна бути внесена до реєстру корупціонерів": Гео Лерос подав на міністра заяву в НАЗК

Про це заявив у Facebook народний депутат, голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

Відео дня

«Історична подія сталася вчора ввечері. Потужність вугільних ТЕС перевищила працюючу потужність атомних електростанцій (АЕС).

Вчора о 22:17 працююча потужність вугільних ТЕС склала 7 243 МВт, а працююча потужність АЕС склала 6 663 МВт. Це стало наслідком того, що напередодні міністерство енергетики змусило Енергоатом ще зменшити роботу своїх блоків, хоча наявна потужність, яка може працювати, складає 9 490 МВт», - написав він.

За його словами, таким чином обмеження для «Енергоатому» становили 2827 МВт, що дорівнює потужності всієї Рівненської АЕС, або на 41% більше потужності Хмельницької АЕС. Всього під обмеженнями зараз 9 блоків АЕС.

Герус зазначив, що, дивлячись на графік виробництва електрики, зрозуміло, що обмеження для «Енергоатому» не пов'язані зі зниженням споживання, а пов'язані з тим, що вироблення віддали вугільним ТЕС.

"Простими словами. Обмежується державний Енергоатом, власником якого є ви всі, як громадяни України. А збільшується генерація вугільних ТЕС, 70% яких належить компаніі ДТЕК Р.Ахметова. І такий перерозподіл ринку відбувається не тому, що Енергоатом програв конкуренцію, а тому, що знайшлися чиновники, які вирішили вручну перерозподілити ринок на користь приватних (дорожчих) структур", - заявив Герус.

На думку депутата, нічого спільного з чесною конкуренцією такий стан справ на ринку не має.

"Це як у футболі, «якась команда» не може виграти у свого суперника, тому купує суддю. Арбітр вилучає двох гравців команди-суперника і тоді «якась команда» виграє кубок. Нічого спільного із чесною конкуренцією це не має. Я зі своєї сторони буду відстоювати чесну конкренцію всіма можливими способами. Дуже не хочеться, щоб через рік хтось знову був у бігах і через фейсбук писав про політичні переслідування, краще повчитися на помилках інших", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 27 травня тимчасово виконуючий обов'язки президента «Енергоатому» Петро Котін заявив, що виробництво електроенергії на атомних електростанціях державного підприємства «НАЕК «Енергоатом», що є оператором усіх діючих атомних електростанцій України, впало до історичного мінімуму 6630 МВт, що не сприятиме вирішення фінансових проблем компанії і стабільності енергетичного ринку країни.

Оновлений баланс енергосистеми, затверджений Міністерством енергетики та захисту довкілля, передбачає виведення у вимушений простій трьох атомних енергоблоків «Енергоатому» і роботу на зниженій потужності ще 5 енергоблоків.

Енергобаланс був переглянутий у зв'язку з прогнозним зростанням виробництва відновлюваної енергії. Понад 20% ринку ВДЕ належить енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. Водночас, на теплових електростанціях, більшість з яких також входить в енергохолдинг ДТЕК, передбачається несуттєве зниження частки генерації.

При цьому теплова енергія дорожча за атомну, що позначається на тарифах на електроенергію.

Державним бюро розслідувань розпочато досудове розслідування за фактом можливих неправомірних дій посадових осіб Міністерства енергетики та захисту довкілля України щодо обмеження виробництва електроенергії атомними електростанціями України.