Група клубів взаємного страхування судновласників випустила циркуляр / Ілюстрація REUTERS

Міжнародна група клубів взаємного страхування судновласників (IG P&I) відмовилася надавати страхове покриття суднам-учасникам у будівництві трубопроводу "Північний потік-2".

Це випливає з циркуляру, поширеного від імені всіх клубів, що входять в об'єднання.

Читайте такожУ США запропонували розширити санкції проти «Північного потоку-2»

Відео дня

Настійна рекомендація

Група вказала, що згода страхувати судна поставить клуб під загрозу через порушення законів «Про протидію ворогам США за допомогою санкцій» і «Про захист європейської енергетичної безпеки».

У зв'язку з цим учасникам клубу «рекомендується оцінювати та мінімізувати ризики укладення контрактів з Nord Stream 2 і Turk Stream».

"Не повинно бути ніякого страхового покриття для суден, залучених в діяльність, яка є протизаконною або ставить клуб під загрозу порушення санкцій. У світлі прямої санкційної загрози для страховиків, яку представляють собою американські закони CAATSA ("про протидію противникам США за допомогою санкцій" – ред.) і PEESA ("Закон про захист європейської енергетичної безпеки" – ред.), клуб не надаватиме страхове покриття для діяльності, що відноситься до проектів "Північний потік-2" або "Турецький потік", – наголошується в циркулярі.

Санкції проти "Північного потоку-2"

  • 7 вересня представник канцлера Німеччини заявив, що Ангела Меркель не виключає, що ситуація навколо отруєння російського опозиціонера Олексія Навального може позначитися на майбутньому газопроводу "Північний потік-2».
  • 8 вересня 2020 року в Кремлі заявили, що не бачать підстав для переговорів з Німеччиною по "Північному потоку-2".
  • Того ж дня, 8 вересня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Німеччина повинна припинити будівництво " Північного потоку-2".
  • 9 вересня 2020 року Польща запропонувала Німеччині альтернативу "Північному потоку-2".
  • 11 вересня 2020 року влада Німеччини заявила про те, що розглядають призупинення будівництва газопроводу "Північний потік-2" в якості реакції на ситуацію з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.
  • 12 вересня 2020 року Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що рішення про заморожування газопроводу "Північний потік-2" в руках Німеччини, а не Євросоюзу.
  • 13 вересня 2020 року Данія підтримала зупинку будівництва "Північного потоку-2".
  • 16 вересня 2020 року президент Австрії заявив, що не бачить зв'язку між "Північним потоком-2" і отруєнням Навального.
  • 17 вересня 2020 року Європарламент зажадав посилити санкції проти Росії та зупинити будівництво газопроводу "Північний потік-2".