"Газпром" замовив додаткові потужності для транспортування природного газу українською ГТС / фото УНІАН

Російський "Газпром" замовив в НАК "Нафтогаз України" додаткові потужності для транзиту газу українською газотранспортною системою в жовтні.

Про це повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

"ПАТ "Газпром" (Росія) потребує додаткових потужностей для транспортування природного газу українською ГТС у Європу в жовтні. НАК "Нафтогаз України" сьогодні отримав додаткові потужності на міждержавних з’єднаннях. Послуги з організації транзиту будуть оплачені Газпромом додатково до основного транзитного договору", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що такі потужності "Газпром" оплатить у повному обсязі. Це принесе додатковий дохід як "Нафтогазу", так і "Оператору ГТС України".

Читайте такожТранзит газу через Україну скоротився більш ніж на 40%

Транзит російського газу через Україну: яка ситуація на тепер

  • У грудні 2019 року НАК "Нафтогаз України" та "Газпром" підписали Угоду про надання послуги з організації транспортування природного газу через територію України до 2024 року. При цьому, узгоджено обсяги російського газу для транспортування європейським споживачам в межах цієї угоди. 
  • Так, у 2020 році йдеться про заброньовані потужності в обсязі 65 млрд кубометрів. За такі послуги "Газпром" зобов’язаний сплатити понад 7 млрд доларів.
  • За 8 місяців 2020 року Оператор ГТС України протранзитував 34,8 млрд куб. м газу відповідно до нової транзитної угоди, що на 42% менше, ніж за цей період минулого року (59,6 млрд куб. м).