Ілюстрація REUTERS

Держкомпанія «Оператор ГТС України» готова забезпечити транзит газу до Польщі зі Словаччини, а також поставки газу з українських підземних сховищ (ПСГ) у разі припинення з 18 травня поставок газу з Росії по газопроводу «Ямал».

Читайте також"Газпром" погодився знизити ціни на газ для Польщі після програшу у Стокгольмському арбітражі

Про це повідомив голова держкомпанії Сергій Макогон на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Відео дня

«З метою підготовки до різних можливих сценаріїв розвитку ситуації, на замовлення ряду трейдерів були проведені тестові поставки газу зі Словаччини до Польщі через ГТС України в режимі #shorthaul (транзит на коротку відстань - УНІАН), а також поставки з ПСГ України до Польщі. Дані поставки підтвердили можливість повністю забезпечити необхідним ресурсом Польщу в разі припинення/скорочення поставок з РФ», - написав Макогон.

Він нагадав, що 18 травня закінчується транзитний контракт Польща-РФ по газопроводу "Ямал" (33 млрд куб. м). Про досягнення фінальних домовленостей поки не відомо.

Як повідомляв УНІАН, в середині березня Україна вперше здійснила транзит газу між країнами Євросоюзу - на замовлення німецького енергетичного трейдера було здійснено транспортування природного газу через Україну за маршрутом Угорщина - Словаччина.

У 2019 році транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) збільшився на 3,2% - до 89,58 млрд кубометрів.

З 1 січня 2020 року функції оператора магістральних газопроводів України перейшли від держкомпанії «Укртрансгаз» до «Оператора ГТС України», який був переданий в управління держкомпанії «Магістральні газопроводи України» (МГУ), підпорядкованої Міністерству фінансів України.