Міністерство економіки планує суттєво збільшити імпорт нафтопродуктів / фото УНІАН

Україна сьогодні має запасів бензинів на п'ять днів, а по дизельному пальному цей показник складає три дні.

Про це під час засідання уряду повідомила перший віце-прем’єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

"У нас при нормальній бізнес-моделі операторів ці запаси мають складати 15 днів щонайменше", - сказала вона.

Відео дня

Для розв'язання цієї проблеми Міністерство економіки планує суттєво збільшити імпорт нафтопродуктів. Для цього проведено перемовини з країнами Євросоюзу, щоб їхні порти приймали танкери з нафтопродуктами для України, також планується збільшити річкові перевезення Дунаєм та є домовленість з Угорщиною щодо збільшення реверсу трубопровідним транспортом - до 50 тис. тонн на місяць. Також планується запустити окрему зелену автосмугу для нафтовозів із Польщі.

Планується, що у травні імпорт нафтопродуктів залізницею збільшиться до 180 тисяч тонн (у березні - 35 тис. тонн), автомобільним транспортом - до не менш ніж 85 тис. тонн (у березні - 5 тис. тонн).

"Завдяки тим заходам, які я перерахувала, до кінця місяця ми отримаємо 350-360 тис. тонн пального з абсолютно нових логістичних маршрутів. Тобто, у травні ми збільшили щодобовий обсяг імпорту з 4 тис. тонн до 11-12 тис. тонн. Ми дивимось на дані щодобового споживання, який сьогодні становить 13 тис. тонн, що ми практично повністю обсяг імпорту зможемо спрямувати на внутрішнє споживання... За уточненим прогнозом, у травні очікується споживання 300 тис. тонн дизелю та 120 тис. тонн бензинів. Такий же обсяг імпорту законтрактований українськими мережами. Тепер головне питання - логістично завезти весь обсяг в Україну", - сказала Свириденко.

Як повідомляв УНІАН, в Україні з кінця квітня виник дефіцит пального на АЗС. З метою розв'язати питання його дефіциту 29 квітня уряд підвищив граничні ціни на бензин та дизельне пальне на 40-43%.

Вас також можуть зацікавити новини: