Фото УНІАН

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства не знають, чи відбулося сьогодні засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, яка планувала прийняти рішення про недоцільність порушення антисубсидиційного розслідування щодо імпорту в Україну дизельного палива та скрапленого газу походженням з РФ.

Сьогодні, 22 червня, має відбутися засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, на якому мала бути розглянута скарга ПАТ "Укртатнафта", ПАТ "Укрнафта" та АТ "Укргазвидобування" про порушення та проведення антисубсидиційного розслідування щодо імпорту в Україну окремих продуктів переробки нафтової сировини (дизельного палива та скрапленого газу) походженням з Російської Федерації, звіт і висновки Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства про результати проведення антисубсидиційної процедури щодо імпорту в Україну окремих продуктів переробки нафтової сировини (дизельного палива та скрапленого газу) походженням з Російської Федерації. Згідно з проектом рішення, який є у розпорядженні УНІАН, комісія планувала відмовитися від проведення розслідування, відкривши дорогу російській експансії на український паливний ринок.

Проте, до кінця дня на офіційному сайті комісії так і не з'явилося інформації про те, чи відбулося засідання.

Відео дня

УНІАН звернувся до заступника міністра розвитку економіки, першого заступника голови комісії Тараса Качки з питаннями про те, чи відбулося засідання, і які рішення на ньому були прийняті.

Однак, заступник міністра відмовився спілкуватися з пресою.

«Я думаю, що варто звернутися в прес-службу з відповідним запитом, спасибі», - чомусь сказав Качка.

Після цього УНІАН звернувся до прес-секретаря Мінекономрозвитку Олени Солохи з аналогічним питанням, однак, відповіді ми не отримали.

«Зараз, на жаль, не можу сказати. Це, напевно, можна буде уточнити тільки вранці. Немає інформації, на жаль», - відповіла вона.

Як з'ясувалося, Солоха не володіє інформацією про те, чи відбулося засідання комісії.

У той же час, джерела УНІАН в Міжвідомчій комісії з міжнародної торгівлі повідомили, що згаданий вище заступник міністра Тарас Качка намагався домовитися з членами комісії про підписання ними небезпечних для України рішень без фактичного проведення засідання.

Нагадаємо, 21 січня 2020 року три національних товаровиробника - ПАТ "Укртатнафта", ПАТ "Укрнафта" та АТ "Укргазвидобування" - подали спільну скаргу щодо впровадження компенсаційних заходів щодо російського субсидованого імпорту дизельного палива та скрапленого газу. Також ПАТ "Укртатнафта" виступила з ініціативою скасувати пільги на скраплений газ, який в основному імпортується з РФ. 18 червня "Укртатнафта" виступила з різким заяву на адресу "захисників" російського імпорту палива. У компанії підкреслили, що національні товаровиробники наполягають на захисті тільки від російського імпорту. Це не стосується імпорту з Білорусі, Литви, Польщі, танкерних поставок, які здійснюють всі учасники ринку. Крім того, в заяві наголошується, що конкурентний ринок і ціни будуть стабільні.

Також в компанії відзначають, що факт нелегітимного субсидування виробників у РФ був доведений.