Уряд не підвищуватиме ціну електроенергії у цьому році / Фото УНІАН

Уряд не підвищуватиме ціну електроенергії для населення у цьому році в рамках подолання кризи в енергетичній галузі і має намір напрацювати низку рішень, щоб ціни на електрику для промисловості не були вищими за торішні.

Про це під час онлайн-трансляції засідання парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Ми не збираємося цього року змінювати вартість електроенергії для населення. Це важливий індикатор. І це питання також було обговорено з президентом, тому не варто додаткових обговорень", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожУ Міненерго заявили про необхідність підвищити вартість електроенергії з АЕС

Шмигаль зазначив, що ціна електричної енергії для промисловості в Україні коливається, а ринку необхідні додаткові інструменти, щоб ціна не зростала.

"Ціна буде коливатися. Звичайно, нам потрібно зробити низку кроків. Потрібно дати можливість виходити на прямі договори учасникам ринку: "Енергоатому", "зеленій" енергетиці. Над цим потрібно попрацювати. Потрібно внести відповідні зміни у закони", - сказав він.

За його словами, в залежності від домовленості уряду з інвесторами в поновлювану енергетику, яка буде досягнута цього тижня, будуть формуватися ціни електричної енергії для промисловості.

Прем'єр пообіцяв, що ціни на електрику для непобутових споживачів не будуть вищими за торішні.

"Є моделювання (домовленості з "зеленою" енергетикою - УНІАН), як відреагує загальна ціна для промислових або непобутових споживачів. У будь-якому випадку, вона буде нижчою, ніж була за аналогічний період минулого року. Навіть при найгіршому сценарії вона буде дешевшою, ніж була у березні минулого року", - сказав він.

Читайте такожБуславець, яка зупинила атомні енергоблоки на користь ТЕС, розповіла про "одну з найбільших криз енергетики за всю історію"

Як повідомляв УНІАН 5 травня Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), презентувала два сценарії виходу з кризи боргів на ринку електричної енергії. Обидва вони передбачали підвищення тарифів на електроенергію для населення: згідно з 1 варіантом - з 1 січня 2021 року, а за 2 варіантом - з 1 липня 2020 року. Пропонувалося скасувати чинний тариф для населення на перші 100 кВт-год електроенергії, що дозволить збирати з ринку додатково 12 млрд грн на рік.

Раніше українська трубно-колісна компанія "Інтерпайп" заявила, що тарифи на електроенергію для промислових споживачів в останні дні квітня зросли на рекордні 38%, що свідчить про дії уряду, спрямовані на користь приватного монополіста.

Заступник голови парламентського комітету з економічного розвитку Дмитро Кисілевський повідомляв, що через зупинку роботи деяких атомних блоків і підвищення максимальної ціни продажу електроенергії з відновлюваних джерел на ринку ціна на електроенергію для промисловості у вихідні зросла на 46% - до 1297 грн за МВт-год .

Довідка УНІАН. В Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, а понад цього - 1 грн 68 коп. за кВт-год.