Рішення щодо газопроводу прийматиме Німеччина / Ілюстрація REUTERS

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що рішення щодо заморожування газопроводу "Північний потік – 2" в руках Німеччини, а не Євросоюзу.

Про це повідомляє Financial Times.

Читайте такожУ США запропонували розширити санкції проти "Північного потоку-2"

Відео дня

Він додав, що ЄС ніколи не відчував великого захоплення щодо цього проекту. 

"Я маю сказати, що комісія ніколи не демонструвала сильного ентузіазму з приводу "Північного потоку-2", – сказав Боррель, додавши, що долю проекту по суті буде вирішувати Німеччина, а не ЄС.

"Комісія ніколи не демонструвала сильного ентузіазму з приводу "Північного потоку-2", - заявив Боррель

Хронологія подій

20 серпня російський опозиціонер Олексій Навальний повертався до Москви з Томська, в польоті йому стало погано, літак екстрено сів в Омську. Навального госпіталізували. Через два дні його евакуювали з Омська до берлінської клініки Charite.

4 вересня стало відомо, що експерти Мюнхенського інституту фармакології та токсикології Збройних сил ФРН знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" в крові, сечі та на шкірі Навального. Європейські політики неодноразово закликали Росію розслідувати факт отруєння Навального.

4 вересня посли всіх 30 держав-членів НАТО на екстреному засіданні виступили з вимогою провести міжнародне розслідування у зв'язку отруєнням Навального.

6 вересня міністр закордонних справ Німеччини Гайко мас в інтерв'ю в газеті Bild am Sonntag вказав, що "сподівається на те, що Росія не змусить ФРН змінити свою позицію щодо "Північного потоку-2" через отруєння Навального.

Водночас глава німецької дипломатії визнав, що відмова від завершення будівництва газопроводу завдасть шкоди інтересам ряду фірм з Німеччини та інших європейських країн.

Того ж дня міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер заявила, що готова обговорювати питання введення санкцій проти Росії, в тому числі щодо недобудованого газопроводу "Північний потік-2".

Разом з тим, як заявив 7 вересня представник канцлера Німеччини, Ангела Меркель не виключає, що ситуація навколо отруєння Навального може позначитися на майбутньому газопроводу «Північний потік-2».

8 вересня 2020 року в Кремлі заявили, що не бачать підстав для переговорів з Німеччиною стосовно "Північного потоку-2".

Того ж дня, 8 вересня прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Німеччина має припинити будівництво "Північного потоку-2".

9 вересня 2020 року Польща запропонувала Німеччині альтернативу "Північному потоку-2".

11 Вересня 2020 року влада Німеччини заявила про те, що розглядає призупинення будівництва газопроводу "Північний потік-2" в якості реакції на ситуацію з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.