Ілюстрація REUTERS

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов українського бізнесмена Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів щодо націоналізації ПАТ «КБ «ПриватБанк». 

Читайте такожКоломойський: Мені не потрібен "Приват", але нехай повернуть $2 мільярди капіталу

Про це повідомляє прес-служба Окружного адміністративного суду Києва.

Відео дня

Зазначається, що суд, «розглянувши у судовому засіданні справу за позовом Ігоря Коломойського до Національного банку України, Кабінету Міністрів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ «КБ «Приватбанк», та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку». 

Повідомляється, що розгляд даної справи тривав з червня 2017 року. 

«Такий тривалий строк розгляду справи пов'язаний, зокрема, з загальним навантаженням на суддів з розгляду адміністративних справ та необхідністю дослідження значної кількості доказів у справі, розмір якої складає понад 50 томів», - зазначили у суді. 

Підставами для ухвалення Окружним адмінсудом Києва такого рішення були, в тому числі, недоведеність відповідачами наявності визначених законом підстав для віднесення ПАТ «КБ «ПриватБанк» до категорії неплатоспроможних, внаслідок чого в подальшому було ініційовано процедуру його націоналізації, та власне порушення процедури націоналізації банку, порядок якої регламентований на законодавчому рівні.

Таким чином, процедура націоналізації ПАТ «КБ «ПриватБанк» була визнана судом безпідставною та такою, що здійснена з численними порушенням чинного на той момент законодавства, наслідком чого стало неправомірне втручання держави у право акціонерів Банку, у тому числі позивача, мирно володіти належним їм майном, що є порушенням як вимог національного законодавства, в тому числі Конституції України, так і положень міжнародних стандартів у цій сфері.

Національний банк України не згоден із судовим рішенням і готується до подачі апеляційної скарги на рішення Окружного адміністративного суду Києва.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 18 грудня 2016 року ухвалив рішення націоналізувати найбільший банк України «ПриватБанк» (Дніпро), керуючись рекомендаціями Ради національної безпеки та оборони.

До націоналізації основними акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський з часткою в капіталі 49,9816%, його партнер Геннадій Боголюбов з часткою 41,5769% і компанія Triantal Investments Ltd з часткою 16,8170%.