Джефф Безос / REUTERS

Економіст Семюєл Вільямсон, один з творців методики, що дозволяє порівнювати ціни та вартість грошей в різні періоди світової історії, дійшов висновку, що голові Amazon Джефф Безосу зі статком у 117 мільярдів доларів далеко до найбагатших людей минулого.

Читайте такожAmazon стала найдорожчою публічною компанією у світі

Про це повідомляє Bloomberg.

Відео дня

Наприклад, Джон Рокфеллер в 1937 році володів статком у 1,5 мільярда доларів. Якщо враховувати лише інфляцію, то мова йде про 26 мільярдів доларів. Але якщо оцінювати відсоток статків Рокфеллера від ВВП США (1,6%) і порівнювати цю цифру з нинішньою ситуацією, то виходить, що нафтовий магнат був втричі багатшим за Безоса.

За такою методикою Вільямсон дійшов висновку, що сталеливарний магнат початку XX століття Ендрю Карнегі був багатшим за Білла Гейтса (321 мільярд доларів проти 81 мільярда доларів), залізничний магнат кінця XIX в Корнеліус Вандербільт заробив більше засновника Berkshire Hathaway Уоррена Баффета (238 мільярдів доларів проти 93 мільярдів доларів).

Заглиблюючись в історію, автор дослідження дійшов висновку, двоюрідний брат британського короля Вільгельма Завойовника, який жив в XI столітті, на нинішні гроші володів землями на загальну суму 203 мільярди доларів, а римський консул Марк Красс, який придушив повстання Спартака, мав 210 мільярдів доларів.

Методом перерахунку вартості грошей з 2006 року займається ціла група вчених з університетів США, Великобританії, Іспанії та Австралії.