У Нацбанку впевнені, що суд по "кредиту Януковича" закінчиться не скоро / фото УНІАН

Національний банк України не очікує швидкого завершення судового процесу у Лондоні між Росією та Україною щодо так званого "кредиту Януковича".

Читайте такожКонфісковані в оточення Януковича 1,5 мільярда гривень перерахували до страти

Про це повідомив журналістам заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, відповідаючи на питання про вплив на фінансовий ринок України рішення суду Лондона не на користь нашої країни на майбутньому засіданні в грудні.

Відео дня

Він зазначив, що Нацбанк не є стороною процесу, але в принципі ніколи не закладав цей борг у свої макроекономічні сценарії.

"Ми живемо у світі, де багато ризиків, але в базовий сценарій ми навряд чи такі речі можемо закладати. Швидше за все, ця ситуація ще дуже далека від завершення", - сказав він.

Довідка УНІАН. Високий суд Лондона розпочав розгляд позову Росії проти України за єврооблігаціями нашої країни на 3 млрд дол. у січні 2016 року. Україна вважає цей кредит «хабарем» Кремля колишній українській владі за відмову від євроінтеграції, тоді як російська сторона наполягає на його погашення.

У березні 2017 року Лондонський суд схвалив прискорений розгляд позову РФ, проте Україна подала апеляцію на це рішення.

У вересні 2018 року Апеляційний суд відправив справу на новий розгляд у рамках повноцінної процедури.

Згідно з проспектом емісії єврооблігацій України, розгляд Верховним судом Великої Британії апеляції стосовно спору з РФ щодо єврооблігацій на 3 млрд дол. очікується у грудні 2019 року.