Ілюстрація REUTERS

Правління Національного банку України знову висловилося на підтримку екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої, якої сьогодні невідомі зловмисники спалили будинок у селищі Гореничі поблизу столиці.

Читайте такожГонтареву у центрі Лондона збила машина

"Ми, правління Національного банку України, публічно заявляємо про неприпустимість цілеспрямованих, системних атак на екс-голову центробанку Валерію Гонтареву та в її особі - на всіх реформаторів, які працювали й працюють на благо України", - йдеться в заяві, опублікованій на сайті НБУ.

Відео дня

У Нацбанку назвали низку інцидентів з Гонтаревої терором. "Його мета - залякати реформаторів української економіки, минулих і нинішніх, паралізувати нашу діяльність, змусити нас мовчати. Ми не будемо мовчати. Адже це - пряма і неприхована загроза демократії та реформам, від яких залежить майбутнє України та добробут громадян", - наголошується в заяві.

Також в правлінні НБУ наголосили, що цей терор загрожує не лише реформам, але й кожному громадянину, його конституційним правам і свободам, гарантом захисту яких має бути держава.

"І нарешті, це повне руйнування моральних цінностей демократичного суспільства на користь терору. Ми вимагаємо дій. Правоохоронні органи повинні невідкладно забезпечити проведення неупередженого прискореного розслідування цієї серії атак, а також правопорушень власників і акціонерів неплатоспроможних банків, інформацію про яких Національний банк раніше передала в правоохоронні органи", - йдеться в заяві.

Правління НБУ наполягає, що конституційні права всіх громадян України на захист життя і здоров'я мають бути підкріплені не словами, а діями.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні вночі невідомі зловмисники спалили будинок екс-глави Національного банку України Валерії Гонтаревої у селищі Гореничі під Києвом.

Поліція кваліфікувала інцидент як умисне знищення майна і знайшла на згарищі будинку запальну світлошумову ракету.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що очікує від правоохоронців якнайшвидшого розслідування підпалу.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, у свою чергу, назвав цей підпал проявом кримінального тиску.

В даний час Гонтарєва знаходиться у Великобританії. 26 серпня екс-глава НБУ була госпіталізували в лікарню з серйозними травмами в результаті того, що її збила машина на пішохідному переході в центрі Лондона.

Пізніше, 5 вересня вночі, невідомі спалили автомобіль невістки екс-глави НБУ, яку також звуть Валерія Гонтарєва, на парковці в центрі Києва.

Після цих двох інцидентів правління Національного банку заявило про організованому і цілеспрямованому психологічному і фізичному тиску, у зв'язку з чим закликав правоохоронні органи забезпечити проведення оперативного та об'єктивного розслідування даних випадків і притягнути винних до відповідальності.