фото УНІАН

Подолати тиск на бізнес, відмивання бюджетних коштів та контрабанду на митниці нове податкове відомство зможе тільки у разі врахування правок від експертної спільноти у законопроєкт №1208-2 «Про Бюро фінансових розслідувань».

Про це доцент кафедри кримінального права та кримінології Університету державної фіскальної служби України Андрій Гмирін написав на своїй сторінці у Facebook

За словами експерта, народні депутати на робочих групах у парламентському комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики обговорювали з науковцями та експертною спільнотою правки до законопроєкту щодо БФР при підготовці до другого читання.

Відео дня

«Так, я неодноразово наполягав, що для того, аби БФР не стало черговою податковою міліцією в законодавстві необхідно забезпечити зокрема й наступні положення: чіткий перелік функцій та повноважень БФР, визначення вичерпної підслідності для злочинів, які буде розслідувати майбутній орган. Ліквідація з повноважень СБУ та МВС функції розслідування злочинів у сфері економіки. Забезпечення прозорого та чесного конкурсу на посаду керівника БФР, збалансований склад конкурсної комісії, неможливість одноособового впливу жодним міністерством чи відомством на призначення. Врегулювання відповідальності співробітників Бюро в разі вчинення ними неправомірних дій. Забезпечення потужної інформаційно-аналітичної складової тощо», – пояснив експерт з оподаткування.

Гмирін додав, що тільки професійний та незалежний орган зможе розпочати дієву боротьбу з тінню, припинити незаконний тиск на бізнес, діяльність конвертаційних центрів та контрабанду на митниці.

«У першу чергу суспільство втомилося від когорти правоохоронних органів, які шлють на підприємства сотні запитів, викликають на допити, звертаються до суду з клопотаннями про арешт рахунків, прикриваючись розслідуванням якихось незрозумілих кримінальних справ. Ефекту для держави від такої діяльності – практично немає. Ефект для бізнесу: постійний шалений тиск, знищення підприємств, відлякування іноземних інвесторів. Разом з тим, у державі розквітає: діяльність конвертаційних центрів, відмивання бюджетних коштів, контрабанда на митниці. Кардинально змінити цю ситуацію, перестати тиснути на легальний бізнес, розпочати дієву боротьбу з тінню, можна тільки створивши кардинально новий орган – незалежний та професійний», – наголосив він. 

Нагадаємо, сьогодні на сайті парламенту зареєстрований на розгляд у другому читанні законопроєкт №1208-2 «Про Бюро фінансових розслідувань».  

Раніше Гмирін наголошував, що в Україні необхідно створити єдине нейтральне і максимально незалежне відомство, яке надаватиме сервіс для громадян та бізнесу, а не виконуватиме виключно каральну функцію. 

У вересні європейське видання EU Reporter зазначало, що законопроєкт про створення БФР не вирішує основні проблеми української податкової системи: дублювання функції розслідування економічних злочинів в різних відомствах, залежність від уряду і міністра фінансів, відсутність прозорого конкурсу на призначення керівника Бюро.