Ілюстрація REUTERS

Фонд соціального страхування України призупинив фінансування виплат застрахованим особам у зв'язку з вичерпанням кошторисних призначень відповідно до бюджету.

Читайте такожВ Україні зросте мінімальна пенсія

"Фондом соціального страхування України вимушено призупинено перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам. Фінансування тимчасово не проводиться у зв'язку із закінченням кошторисних призначень за вказаним напрямом, затверджених бюджетом фонду", - повідомляється на сайті установи.

Відео дня

Зазначається, що, згідно із законодавством, фонд не може перерахувати кошти за кожним із напрямів фінансування більше, ніж затверджено у бюджеті, прийнятому Кабінетом міністрів України.

"За напрямом матеріального забезпечення заплановані на рік витрати були вичерпані 19 листопада. Кошти на рахунках є, але відсьогодні ми не маємо права їх перерахувати до внесення змін в річний бюджет", - прокоментував директор виконавчої дирекції Фонду соцстрахування Євген Баженков.

За інформацією фонду, загальні витрати на поточний рік заплановані в розмірі 23,26 мільярда гривень, у тому числі на виплату матеріального забезпечення та соціальних послуг - 12,974 мільярда гривень, з яких 12,535 мільярда гривень - на матеріальне забезпечення.

При цьому у фонді зазначили, що бюджет на поточний рік подавався колишнім керівництвом Міністерства соціальної політики й був штучно занижений щодо витрат, оскільки не враховував зростання середньої заробітної плати та зниження частки єдиного соціального внеску, що спрямовується до бюджету фонду.

Так, на сьогодні загальна сума за заявами-розрахунками до фінансування з урахуванням заборгованості на початок року становить 13,573 мільярда гривень, що перевищує кошторисні призначення на рік за відповідною статтею витрат на 1,038 мільярда гривень.

Також повідомляється, що фонд веде переговори з Міністерством соціальної політики, яке може за погодженням з Міністерством фінансів подати проект змін на затвердження уряду.

У фонді пообіцяли відновити виплати, щойно Кабінет міністрів ухвалить зміни, і запевнили, що оплата страхових виплат, а також фінансування медичних і соціальних послуг для потерпілих на виробництві та реабілітаційного лікування для застрахованих осіб здійснюється в штатному режимі.

Довідка УНІАН. Фонд соціального страхування України здійснює виплати за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, включаючи допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, на поховання.