Також нардеп Дубинський зазначив, що така заборона порушує українське законодавство / фото УНІАН

Урядовий законопроект про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо окремих питань функціонування банківської системи України, що передбачає заборону відновлення діяльності збанкрутілого банку за рішенням суду, суперечить чинному законодавству і порушує інтереси вкладників.

Читайте такожФонд гарантування допускає банкрутства банків в 2020 році

Таку думку висловив народний депутат України Олександр Дубинський на прес-конференції в Києві.

Відео дня

Зокрема, він заявив, що законопроект суперечить Конституції України, а також повністю руйнує систему захисту вкладників і кредиторів банків, у зв'язку з чим депутат має намір зареєструвати в парламенті альтернативний законопроект.

"Законопроект 2571 вводить таке поняття, що рішення судів мають базуватися тільки на рішеннях, ухвалах та розрахунків Національного банку. Цей законопроект фактично ставить обов'язок судів керуватися виключно рішеннями НБУ і не брати до уваги ані закони України, ані Конституцію. Цей законопроект створює умови, за яких Фонд гарантування вкладів і Національний банк не несуть жодної відповідальності за свої рішення", - сказав депутат.

За його словами, автори проекту під виглядом виконання вимоги Міжнародного валютного фонду про заборону повертати колишнім власникам банки, які були виведені з ринку, розробили документ, який не містить цієї норми, але при цьому легалізує схеми з виведення активів з таких банків.

У свою чергу, голова Асоціації захисту вкладників Арсен Марінушкін назвав законопроект 2571 наругою над здоровим глуздом та нормами права, і тому зазначив, що вважає за потрібне застерегти від прийняття цього антисоціального законопроекту від імені громадськості.

"Норми цього закону фактично амністують керівництво Національного банку України за прийняття незаконних, протиправних, свідомих рішень. Зараз судами, навіть вищої інстанції, прийняті 10 судових рішень, в яких було визнано протиправним рішення Національного банку України щодо виведення банків з ринку", - сказав активіст.

За його словами, запропонований законопроект не розв'язує проблеми вкладників та кредиторів збанкрутілих банків, не порушує питання відповідальності пов'язаних з банком осіб та власників істотної участі, але при цьому обмежує права судів приймати незалежні рішення.

Довідка УНІАН. Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді законопроект про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо окремих питань функціонування банківської системи (№2571), який, зокрема, передбачає, що банк не може відновити свою діяльність за рішенням суду про визнання незаконним рішення Національного банку України про його виведення з ринку, але власники такого банку можуть претендувати на компенсацію збитку.