Найбільша заборгованість – у Львівській області / фото УНІАН

На початок 2020 року заборгованість із виплати пільг та субсидій для населення на оплату житлово-комунальних послуг була зафіксована в 19 областях України.

Читайте такожКабмін скасував обмеження щодо монетизації субсидій на комуналку

Про це повідомила прес-служба Рахункової палати з посиланням на її голову Валерія Пацкана.

Відео дня

За його словами, найбільша заборгованість - у Львівській області, вона становить 7,2 млн гривень, далі йде Дніпропетровська область (4,9 млн гривень) та Київська (0,6 млн гривень), й існує ризик, що до кінця поточного року вона не буде погашена.

«Це свідчить про одне - фактична потреба в таких видатках за рахунок субвенції не забезпечена. Загалом у 19 областях станом на 1 січня 2020 року за наданими пільгами і житловими субсидіями була кредиторська заборгованість у сумі 14,6 млн гривень», - цитує прес-служба Пацкана.

Голова Рахункової палати зазначив, що така сума в масштабах всієї країни може здатися незначною, але є загроза, що ця заборгованість не буде погашена, а це - допомога тим людям, які сьогодні не в змозі самостійно оплатити комунальні послуги через високі тарифи.

«Ризики непогашення заборгованості за наданими пільгами і житловими субсидіями в поточному році зумовлені тим, що в законі про державний бюджет на 2020 рік надання цієї субвенції місцевим бюджетам не передбачено», - підкреслив Пацкан.

За словами голови Рахункової палати, в 2019 році на виконання фактичних зобов'язань місцевих бюджетів із надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг із державного бюджету було надано субвенцію в сумі 21,6 млрд гривень, або 99,9% плану на рік.

Як повідомляв УНІАН, згідно з повідомленням Держстату, заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг на кінець грудня 2019 року зросла на 5,9% порівняно з листопадом - до 63,7 млрд грн. Зокрема, заборгованість з оплати за природний газ становила 27,9 млрд грн, за централізоване опалення та гарячу воду - 20,4 млрд грн, за утримання будинків, споруд та прибудинкових територій - 5,1 млрд грн, за централізоване постачання холодної води та водовідведення - 4,1 млрд грн, за вивезення побутових відходів - 0,8 млрд грн, за постачання електроенергії - 5,4 млрд грн.