Ілюстрація REUTERS

Національний банк України поліпшив прогноз дефіциту поточного рахунку платіжного балансу України на 2020 рік до 1,7% ВВП у порівнянні з 3,2% ВВП в його попередньому, січневому, прогнозі.

Читайте такожУкраїна скоротила дефіцит торгівлі: експорт товарів до Китаю зріс більш ніж утричі

Про це повідомив голова НБУ Яків Смолій в ході онлайн-брифінгу.

Відео дня

"Обсяги імпорту товарів в Україну скоротяться істотніше експорту. В умовах карантину у всьому світі та падіння цін на світових ринках Україна зменшить обсяги закупівель енергоносіїв і більшості товарів не першої необхідності. Негативні наслідки пандемії для експорту будуть слабшими, враховуючи очікуване збереження попиту на продовольство", - сказав Смолій.

Водночас за його словами, зниження переказів від трудових мігрантів з лишком компенсовано скороченням витрат українців на закордонні подорожі.

Голова НБУ також уточнив, що після відновлення економічної активності у світі та в Україні дефіцит поточного рахунку знову розшириться.

"Це буде обумовлено реалізацією відкладеного попиту на імпортні товари з боку населення, відновленням інвестиційного імпорту бізнесом, а також очікуваним зниженням надходжень від транзиту газу. Втім, показник дефіциту буде залишатися на рівні 3-4% ВВП, як і передбачав січневий прогноз Національного банку", - підкреслив Смолій.

Як повідомляв УНІАН, ключовий кредитор України - Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння економіки нашої країни поточного року на 7,7%.

Світовий банк погіршив прогноз для економіки України, чекаючи її падіння у 2020 році на 3,5%.

Зростання реального ВВП України у 2019 році сповільнилося до 3,2% з 3,4% у 2018 році, або максимального показника за останні 7 років.