Ілюстрація REUTERS

Європейський Союз здійснив пряму виплату в розмірі понад 11,5 млн євро до державного бюджету України для підтримки реформи державного управління.

Як повідомляє Представництво ЄС в Україні, кошти спрямовані на підтримку подальшого розвитку системи державного управління в Україні, зокрема, на підвищення її ефективності та стійкості в умовах кризи, викликаної COVID-19.

Читайте такожУ МЗС розповіли, чи загрожують безвізу встановлені Євросоюзом обмеження на в'їзд

Відео дня

«Реформа державного управління є однією з ключових реформ, що проводяться в Україні, і Європейський Союз продовжує підтримувати відповідні зусилля шляхом поширення знань, кращих практик та надання суттєвої фінансової допомоги. Зараз як ніколи важливо забезпечити дотримання основних принципів публічного управління, підзвітності і прозорості для отримання і зміцнення довіри громадян і бізнесу до державних інститутів, і тим самим сприяти більш швидкому відновленню після важкої кризи у сферах здоров'я та економіки», - заявив глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасикас.

Для отримання коштів Україна повинна домогтися прогресу у реформуванні державного управління, зокрема, поліпшити взаємодію між державними реєстрами і надання державних послуг з подальшим впровадженням та використанням цифрових технологій (наприклад, системи e-Health, реєстру актів цивільного стану тощо), а також продовжувати оновлення кадрів і керування людськими ресурсами в державних органах (зокрема, впровадження інформаційної системи управління персоналом).

Разом з тим, Євросоюз продовжує стежити за відповідністю останніх законодавчих змін у цій сфері і прозорістю спрощеного набору на посади державної служби в умовах кризи.

Всього ЄС виділив 90 млн євро в рамках програми бюджетної підтримки на реформування державного управління на період 2016-2021 років. Ця виплата є черговою після вже наданих трьох траншів на загальну суму 37,6 млн євро.

Останній транш на суму 26 млн євро запланований на 2021 рік, він буде наданий за умови продовження рішучих намірів уряду щодо втілення в життя принципів державного управління ОЕСР/SIGMA, реалізації та оновлення Стратегії реформування державного управління на основі якісного закону "Про державну службу" та прийняття закону про загальної адміністративної процедури.

Крім бюджетної підтримки ЄС також надає технічну допомогу в розмірі 14 млн євро для впровадження та реалізації зазначених принципів державного управління в державних органах, а також спільно з Європейським банком реконструкції і розвитку виділяє 28,7 млн євро для підтримки секторальних реформ в профільних міністерствах шляхом створення команд експертів в рамках проекту "Українська архітектура реформ".

Як повідомляв УНІАН, у червні 2020 року Президент України Володимир Зеленський звільнив Сергія Борзова з посади керівника Державного управління справами (ДУС) і поклав виконання обов'язків керівника ДУС на його заступника Ігоря Лисого.