Ілюстрація REUTERS

Запуск іпотеки під 10% річних в Україні можливий після завершення карантинних обмежень. Також для цього потрібна правильна процентна політика банків та низка юридичних змін.

Читайте такожМи "дотиснемо" банки, щоб вони видавали кредити населенню - Зеленський

Про це розповіла перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю FinClub.

Відео дня

"Для відновлення іпотеки потрібна прозорість на ринку нерухомості та платоспроможний позичальник. Тому багато що залежить від того, яким буде вихід з карантину. Якщо до кінця II кварталу всі обмеження будуть зняті й бізнес почне відновлюватися, то до кінця року ми можемо говорити про запуск іпотеки",- сказала Рожкова.

Водночас за її словами є другий важливий момент. Якщо банки правильно збудують свою процентну політику, то ціна ресурсу може до кінця року знизитися так, що іпотека під 10% стане реальністю. "Були часи, коли валюта кредитувалася під 12%", - додала вона.

Крім того, на думку Рожкової, необхідно вирішити низку юридичних питань, як-от мораторій на стягнення валютної іпотеки.

"Третій момент – це юридичні ризики, які банки закладають до вартості іпотеки. Наприклад, мораторій на стягнення валютної іпотеки. Їх потрібно вирішувати. Без цього іпотека не те що не полетить, вона не буде запущена", - підкреслила Рожкова.

Заступниця голови НБУ наголосила, що запуск іпотеки позитивно відіб’ється на суміжних галузях і стане стимулом для відновлення економіки. Тому Нацбанк продовжує працювати з банками – за ставками, продуктами, ціною ресурсу, а також із Міністерством юстиції та Кабінетом міністрів.

Як повідомляв УНІАН, раніше іпотеку під 10% неодноразово обіцяв Володимир Зеленський.