Падіння української економіки трохи сповільнилося / REUTERS

Падіння валового внутрішнього продукту України за підсумками восьми місяців 2020 року сповільнилося до 5,8% після падіння на 6,2% за підсумками січня-липня.

Читайте такожЄБРР погіршив прогноз падіння економіки України

Про це повідомляється в огляді економічної активності за січень-серпень 2020 року, опублікованому на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Відео дня

"У серпні 2020 року на тлі продовження адаптації до діяльності в умовах м'якого карантину майже всі види економічної діяльності продемонстрували зниження темпів падіння, а деякі – навіть зростання (зокрема, роздрібний сегмент ринку і будівництво)", - сказано в огляді.

Які сфери економіки сповільнили падіння

У Мінекономіки відзначили, що всі види промислової діяльності, Будівництво, транспортна сфера, торгівля, а також сільське господарство поліпшили свою динаміку, а індекс очікувань ділової активності виріс в порівнянні з липнем. Це призвело до уповільнення падіння зведеного індексу виробництва товарів і послуг до 6,5% (за підсумками семи місяців падіння індексу склало 7,3%).

Серед ключових факторів, які позитивно позначилися на економіці, Міністерство відзначило сприятливу кон'юнктуру на світових ринках чорних металів і металевих руд в серпні, збереження відносно високої купівельної спроможності населення і адаптацію бізнесу до роботи в умовах карантину. Разом з тим відзначається низька інвестиційна активність у вітчизняній економіці.

Що цьому передувало

  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства оцінило падіння ВВП України в першому півріччі в 6,5%, у тому числі в другому кварталі року – в 11%.
  • Падіння ВВП України за підсумками 7 місяців року сповільнилося до 6,2% з 6,5% у першому півріччі.