Ілюстрація REUTERS

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства пропонує запровадити процедуру отримання спеціального дозволу для іноземців, які хочуть здійснити інвестиції у стратегічні підприємства України.

Читайте такожУкраїна призупиняє велику приватизацію на годину кризи

Відповідний законопроект «Про порядок здійснення іноземних інвестицій в суб'єкти господарювання, які мають стратегічне значення для національної безпеки України» міністерство розмістило на своєму сайті для обговорення.

Відео дня

У пояснювальній записці до законопроекту вказано, що багато розвинених країн вже запровадили подібний захід, а в Україні така практика відсутня.

«Дозвіл на концентрацію суб'єктів господарювання-нерезидентам України, які набувають або мають намір набути контроль над суб'єктом господарювання – підприємством в стратегічній сфері, надається у разі погодження угоди щодо здійснення іноземних інвестицій Міжвідомчою комісією з питань оцінки впливу іноземних інвестицій на національну безпеку України, у порядку, визначеному Законом України «Про порядок здійснення іноземних інвестицій в суб'єкти господарювання, що мають стратегічне значення для забезпечення національної безпеки України», - сказано в опублікованих міністерством матеріалах.

Як повідомляв УНІАН, у січні Кабінет міністрів затвердив оновлений перелік підприємств, які не підлягають приватизації.

В опублікованому переліку об'єктів присутні НАК «Нафтогаз України», «Магістральні газопроводи України, «Укртрансгаз», «Укргазвидобування», «Чорноморнафтогаз», «Укртранснафта», холдингова компанія «Артем», «Укрпошта», «Укрзалізниця». Для цих підприємств встановлено умову, що частина корпоративних прав, які належать державі, повинна бути не менше 50% плюс одна акція.

Для таких підприємств, як «Енергоатом», «Укргідроенерго», «Укренерго», «Антонов», прописана умова в 100% корпоративних прав, які належать державі.