Закон забезпечує захист прав власників облігацій / Фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про спрощення залучення інвестицій і впровадження нових фінансових інструментів.

Про це повідомляється на сайті глави держави.

Читайте такожРада схвалила президентський законопроект щодо «інвестиційних нянь»

Відео дня

Що зміниться

Закон усуває ряд проблем, які заважали повноцінному функціонуванню та подальшому розвитку ринків капіталу в Україні. Він викладає в новій редакції закони «Про цінні папери та фондовий ринок» (нова назва - закон «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки») і «Про товарну біржу» (нова назва - закон «Про товарні біржі»), а також вносить зміни до Цивільного, Господарського та Кримінального кодексів, Кодексу України про процедури банкрутства і до інших законодавчих актів.

У законі комплексно врегульовуються питання функціонування ринків деривативних (похідних) фінансових інструментів, ринків капіталу та організованих товарних ринків, а також розвитку їх інфраструктури.

Захист прав власників облігацій

«Цей закон уніфікує підхід до організації торгівлі активами на товарних ринках з метою забезпечення прозорості цін, які формуються на таких ринках, і запобігання маніпулюванню на них. Документ розширює перелік фінансових інструментів шляхом віднесення інструментів грошового ринку до фінансових інструментів, а також впровадження нових видів цінних паперів - депозитних сертифікатів банку, зелених облігацій, опціонних сертифікатів, депозитарних розписок. В законі передбачено врегулювання відносин, що виникають під час розміщення та обіг цінних паперів, укладення та виконання деривативних контрактів і угод з ними», - пояснили в Офісі президента.

Також забезпечується захист прав власників облігацій, в тому числі шляхом передбачення інституту зборів власників облігацій і колективного представника власників корпоративних облігацій.

Зобов'язання перед клієнтами

Крім цього, документ містить перелік і опис видів професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках, опис вимог, що встановлюються до професійних учасників і до їх діяльності, зокрема зобов'язання перед клієнтами.

Хронологія подій

  • Україна взяла на себе зобов'язання прийняти цей закон до кінця червня в рамках меморандуму з Міжнародним валютним фондом по поточній програмі stand by. Рада остаточно прийняла його 19 червня, а спікер підписав 27 липня.
  • Раніше, 17 жовтня 2019 року в парламенті був зареєстрований законопроект №2284 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій і впровадження нових фінансових інструментів.
  • 19 грудня 2019 року Рада схвалила законопроект про спрощення залучення інвестицій.