Ілюстрація REUTERS

Третина підприємців в Україні, зайнятих у малому бізнесі, а саме 33%, повідомили про втрати 50-75% доходів за час карантину, впровадженого в країні для запобігання поширенню COVID-19.

Читайте такожКабмін розгляне 35 ініціатив для антикризової підтримки бізнесу: що пропонують

Про це свідчать результати опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією (ЄБА) серед учасників проекту Unlimit Ukraine, яка об'єднує мікро- і малих підприємців.

Відео дня

Згідно з релізом за результатами опитування, також підприємства повідомляють про значне зростання дебіторської заборгованості. Ще 44% зазнали до 50% втрат від доходів, а 7% підприємств розглядають варіант закриття. І лише у 14% не відбулося жодних змін у роботі або навіть зріс дохід.

Згідно з опитуванням, для того, щоб досягнути докарантинних темпів розвитку, 38% підприємців знадобиться один рік, 25% - два і понад рік, 19% - близько шести місяців. Лише 3% повідомили, що рівень розвитку їх бізнесу не змінився.

«Допомогти у відновленні компаніям можуть такі заходи підтримки від держави, як зниження податкового навантаження на фонд оплати праці, надання дешевшого кредитного ресурсу і скасування штрафних санкцій за податкові порушення до кінця року», - повідомляється в релізі.

Відзначається, що більшості компаній, а саме 48%, вдалося зберегти заробітну плату персоналу в незмінному вигляді, тоді як 29% були змушені скоротити розмір оплати праці, а ще 19% - відправити працівників у відпустку без збереження зарплати. Зберегти персонал компанії в незмінному складі змогли 59% підприємств. Ще 33% компаній торкнулося скорочення, а от 6% навіть зараз шукають нових співробітників.

Згідно з результатами опитування, бізнес готовий повертатися до роботи - 54% компаній відновлять свою оффлайн-діяльність упродовж травня-квітня. Разом з тим, 60% підприємців розглядають можливість повного або часткового переходу на віддалений режим роботи. Крім гнучкості в роботі, це ще й спосіб скоротити витрати на оренду офісу.

«Якщо порівняти аналогічні опитування, проведені Асоціацією серед представників великого і малого бізнесу, ми бачимо, що запас міцності малих підприємців, на жаль, виявився досить обмеженим. Економічні наслідки пандемії вдарили, перш за все, за фінансовими результатами компаній, які набагато гірші, ніж у великого бізнесу. Також у малого бізнесу набагато менше можливостей для утримання співробітників й оплати праці на докарантинному рівні», - наводяться в повідомленні слова менеджера проекту Unlimit Ukraine Європейської Бізнес Асоціації Олени Еро.

За її словами, водночас малий бізнес є більш гнучким. Якщо великі компанії розглядають лише частковий перехід в онлайн, то МСБ підприємці готові до тотальної діджиталізаціі, якщо дозволяє вид діяльності. На думку Еро, гнучкість і креативність - це ті конкурентні переваги малих підприємців, які, ймовірно, вони використовуватимуть, щоб подолати наслідки кризи.

Як повідомляв УНІАН, за даними опитування Європейської Бізнес Асоціації, майже 60% українських компаній знадобиться до одного року на відновлення, щоб досягнути докарантинного рівня доходів.