Ілюстрація REUTERS

В Україні відновили роботу ще 18% закладів громадського харчування завдяки відкриттю літніх майданчиків.

Читайте такожПравила роботи відкритих майданчиків кафе і ресторанів в умовах карантину: документ

Про це свідчать результати дослідження компанії з автоматизації ресторанів Poster.

Відео дня

"Завдяки відкриттю літніх майданчиків кількість закладів, які відновили роботу після карантину, помітно зросла. Зокрема, за останній тиждень з 11 по 17 травня кількість відкритих кафе і ресторанів підскочив відразу на 18% у порівнянні з попереднім тижнем — з 44% до 62%. Для порівняння у квітні зростання кількості закладів, які відновили роботу, не перевищувала 2-3%", – йдеться в релізі компанії.

Відзначається, що обіг закладів громадського харчування також зріс. Якщо 4-10 травня середній обіг ресторанів і кафе становив лише 35% від докарантинних продажів, то минулого тижня відкриті заклади стали генерувати 47% від докризового обігу.

«Перший місяць карантину став найважчим для рестораторів — кожне третій заклад в той період не зміг перебудуватися на роботу з доставкою і був змушений призупинити роботу», — наводяться слова CEO і співвласника Poster Родіона Єрошека.

При цьому він підкреслює, що тераси не вирішують основних проблем громадського харчування – через санітарні та транспортні обмеження, а також необхідність знову платити оренду, ефективність роботи багатьох закладів залишається під питанням».

Дослідження базується на операційних даних близько 4000 закладів України. Вважається, що заклад не зупинив роботу на карантині, якщо були продажі протягом хоча б половини днів карантину. За 100% взято виторг 24 лютого.

Як повідомляв УНІАН, з 11 травня Кабінет міністрів дозволив роботу кафе і ресторанів на відкритих (літніх) майданчиках просто неба за умови дотримання відстані не менше 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами. З 13 травня уряд дозволив обслуговувати до 4 гостей за одним столом замість двох, а також дозволив обслуговувати відвідувачів під тентами та на верандах.