Ілюстрація REUTERS

Новий голова Національного банку України Кирило Шевченко вважає необхідним продовження політики зниження облікової ставки.

Читайте такожНацбанк продовжить співпрацю з міжнародними партнерами – голова НБУ

Про це він заявив в ході представлення на посаду.

Відео дня

"Ми, як Національний банк, мають разом створити необхідні умови для розвитку кредитування реального сектора економіки. Сьогодні одним з основних драйверів зростання кредитного портфеля є споживче кредитування, яке для банків досить легкий інструмент, але не створює позитивного ефекту для економіки та населення", - сказав Шевченко.

Тому, за його словами, НБУ має допомогти збалансувати портфелі банків, посиливши роботу щодо зниження частки проблемних кредитів у банківській системі та обмеживши використання довгострокових цінних паперів, які банки купують, використовуючи вільну ліквідність, замість кредитування підприємств.

"Водночас НБУ має продовжувати політику зниження облікової ставки, яка в підсумку призведе до здешевлення кредитів для кінцевого споживача, для кінцевого бенефіціара - позичальників банків", - підкреслив Шевченко.

Крім того, на думку глави НБУ, регулятор може зробити багато для того, щоб в період коронакризи знизити тиск на банки. За словами Шевченка, необхідно переглянути питання ефективності кредитних канікул, адже в умовах зростання неплатежів по кредитах банків "зв'язані руки" в частині більш активної видачі доступних кредитів.

Голова Нацбанку вважає, що ці кроки дозволять підприємствам реального сектору економіки одержати кредитну підтримку.

"Колеги, я впевнений, що ми подужаємо ці завдання. Для мене, коли мова йде про ефективність команди, визначальними є такі загальновідомі та перевірені історією принципи - професіоналізм, знання та вміння. Як банкір з 25-річним досвідом, я вам скажу - у світі фінансів немає нічого важливіше й дорожче репутації. Це і є мій вказівник на наступні сім років", - підсумував Шевченко.

Як повідомляв УНІАН, 16 липня Верховна Рада призначила Кирила Шевченка головою Національного банку України.

1 липня голова НБУ Яків Смолій подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що робить неможливим ефективне виконання ним своїх обов'язків.

3 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента звільнити Смолія з посади голови Національного банку України.